Lilla F smakar på Ellas Kitchen

februari 17, 2015 0 av momentsbymary

Jag älskar att laga mat och baka men trots det ger jag ibland lilla F färdig mat. Det finns många tillfällen då jag uppskattar de möjligheter den färdiga maten ger. Ibland pratas det om föräldrar som ger köpt barnmat som om de gör ett sämre jobb med sina barn, men trodde jag inte att den köpta maten vore bra skulle jag aldrig ge den till lilla F. Vi har valt en förskola som serverar ekologiskt utan hel och halvfabrikat, vi lagar maten hemma från grunden och nån gång får han ett mellanmål eller hel måltid färdigköpt. Det fanns faktiskt en tid i F:s liv då han vägrade annat än färdigköpt mat och då skulle den vara i puréform, jag slet mitt hår, försökte allt, men sen accepterade jag läget, insåg att det gick inte någon nöd på honom och var tacksam att han åt något. Det jag försökte tänka på var att se till att han fick i sig mat som jag trodde var extra bra och då valde jag Ellas Kitchen många gånger.

Att ha ett litet lager hemma av färdig mat eller mellanmål som kan ätas direkt tycker jag är skönt, på så sätt slipper jag onödig stress. Dagar då jag hämtar en trött kille som behöver sova middag direkt på förskolan och får höra att han inte ätit lunch, dagar då vi plötsligt på impuls vill åka iväg, dagar då allt är så stressigt hemma och hungern finns nu, nu NU! Då är det väldigt skönt att bara plocka fram den färdiga maten/mellanmålet, eller dra upp den ut skötväskan.

Vi försöker ha det på det viset att det alltid ligger en förpackning mat i väskan ”ifall att”. Det konstiga med lilla F är att även om han blir äldre och äldre är det bara slät mat som accepteras bland köpematen. Den där gamla resten från när han var mindre lever kvar.
blåbär
Ett perfekt mellanmål att plocka fram bland lek och bus på öppna förskolan

Under vintern har vi provat oss fram mellan ett gäng olika klämpåsar från Ellas kitchen. Jag gillar deras produkter då det finns många olika smaker att välja på, de kommer i påse istället för glasburkar (för burkarna lyckas jag ha sönder då och då) och de är 100% ekologiska. En annan sak som är kanonbra är att det går att söka på deras hemsida vilka produkter som barnet kan äta utifrån om det finns en viss allergi. Det är ju inte aktuellt nu längre med F men han klarade inte mjölk för några månader sedan och hans lillasyster gör det inte heller.

De solklara favoriterna hos lilla F är helt klart påsarna med fruktsmak, det finns det ju många av och tur är väl det för lilla herrn gillar variation. Själv tycker jag extra bra om påsarna med fruktris för det känns som de mättar bra även för vår kille som börjar bli äldre, ett perfekt mellanmål.
jord
Praktiskt mellanmål på kall långpromenad

Lilla F är skeptisk till att äta rena grönsakspuréer ut klämpåse, däremot har jag märkt att de påsar där frukt och grönsaker är blandat godkänns, eller de slukas. Det är väl lite typiskt med honom, med lite frukt kan man lura ner det mesta. Framförallt när F är sjuk och han mat- och dryckvägrat har fruktpuré och smoothies varit räddningen.

Jag har använt grönsakspuréer som tillbehör till mat. Vi kanske har haft någon rest i kylskåpet och fyllt ut denna med lite puré, som ett tillbehör till maten. Det har varit jättebra. F gillar nämligen grönsakspurén, bara den blir upphälld i tallrik.

Jag gillar verkligen klämpåsar, det är så praktiskt, blir innehållet inte uppätet kan man skruva på korken och fortsätta senare. Det går att mata var som helst och när som helst. Lilla F har en förmåga att klämma ut sina påsar i ren trots men jag skaffade en backventil som man sätter på, så nu kan han inte busa på det sättet, nu kommer det bara när han suger. För lillan som behöver äta med sked finns det skedar att köpa som man sätter på så kläms maten rakt ut i den, hur smart som helst.

Köpmat är faktiskt väldigt bra ibland, det är enkelt, tydligen gott enligt F och praktiskt. Lilla F ger produkterna från Ellas Kitschen tummen upp och säger ”Mamma, en till”, hur sött är inte det!