Juliga bondkakor med saffran och vit choklad

december 7, 2014 0 av momentsbymary

image
Här kommer en klassiker bland småkakor men i en julig variant. Jag fick för mig att ändra receptet på vanliga bondkakor när jag bakade till jobbet inför jul för några år sedan. De är otroligt goda och man blir glad av att se dom, de är som små solar. Mandel, saffran och vit choklad passar ju så bra ihop och lite sirap i degen gör kakorna en aning knäckiga i smaken. Detta recept räcker till massor av kakor och tur är väl det för det slinker aldrig ner mindre än en. Kanske ser de inte jättemycket ut för världen men det är mina klara favoriter bland julkakor.

4

Julens bondkakor (ca 50-90 st beroende på storlek)
200 gram smör
5,5 dl mjöl
2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 bit bitsocker
0,5 gram saffran
1 msk vatten
1 msk ljus sirap
1 dl sötmandel
50 gram vit choklad

Hacka mandel och choklad i mellanstora bitar (inte som mjöl men heller inte för stora bitar då kakorna ska skäras ut). Stöt saffran och bitsocker i en mortel och blanda det sedan med vatten. Lägg samtliga av receptets ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en deg. Lägg över degen på ett bakord/bänk och dela på tre delar. Forma e rulle av varje del. Plasta in rullarna och lägg i kylen för att svalna en timme minst (jag brukar köra i frysen fast kortare tid om jag har lite bråttom).

Sätt ugnen på 200 grader, eller 175 i varmluft. Skär rullarna i skivor om ca 5 mm. Lägg skivorna på plåtar och grädda mitt i ugnen ca 6-9 minuter.