Jordgubbs- och rabarbermarmelad

juli 1, 2014 0 av momentsbymary

När jag var liten var det en självklarhet att all sylt, saft och marmelad var hemkokt. På den tiden trodde jag att köpta produkter var lyx men idag är jag äldre och förstår att det hemlagade är både godare och nyttigare då man själv kan styra sina ingredienser. Det är skönt att veta var bär och frukt kommer ifrån. Vi bor idag i ett hus med en liten tomt där vi satsat på att ha bär och frukt av olika slag. Jag älskar att kunna gå ut i trädgården och plocka det jag behöver, det om något är en lyx.

Att koka sylt och marmelad är löjligt enkelt om man använder sig av syltsocker. Här följer ett recept på jordgubbs- och rabarbermarmelad som jag gjorde i helgen. Den smakar ljuvligt av sommar och man kan såklart variera proportionerna bär och frukt, regeln är egentligen att vid marmelad använder jag samma mängd (i vikt) syltsocker som bär/frukt, vid syltning hava mängden socker.
image

Rabarber- och  jordgubbsmarmelad med vanilj
300 gram rabarber
500 gram jordgubbar
800 gram syltsocker
1,5 tsk vaniljsocker eller lite ren vanilj

Rengör burkarna som marmeladen ska förvaras i väl. Jag använder gärna barnmatsburkar då jag anser att de är i lagom storlek, de kokas med fördel upp innan de fylls varma.

Dela jordgubbarna och rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsockret och vanilj/vaniljsocker. Låt det koka upp under omrörning och koka röran till bär och rabarbern mjuknat upp, ca 5 minuter. Häll över den varma marmeladen i burkar och förslut (vill man frysa marmeladen och använder glasburkar ska dessa inte fyllas ända upp för då riskerar burkarna att spricka). Marmeladen förvaras mörkt och svalt i kylskåp eller fryses ner. Vill man göra sylt gör man på samma sätt men med halva mängden socker.