Jakten på det perfekta bakverket – cheesecake

augusti 10, 2014 0 av momentsbymary

image
Jag har varit på jakt efter det perfekta bakverket, något man kan ha hemma och bara är att ta fram och bjuda på när det kommer besök. Samtidigt vill jag att det ska känns lyxigt och är riktigt gott. Visst finns det mängder av bra saker som man kan frysa och smakar helt underbart tinat, men jag vill ha något som man inte ens behöver tina och igår kom jag på det! Cheesecake, de är ju perfekta på det viset MEN, det är inte perfekt att plock fram en stor fin cheesecake ut frysen, garnera den med något man har hemma om det bara är en gäst som kommer. Gravidhjärnan här hemma kom då på tanken att man kan ju faktiskt göra de i portionsform.

Jag klurade på vad jag skulle göra portinscheesecaken i och efter att ha funderat på att klä insidan av muggar med bakplåtspapper eller folie kom jag fram till att jag skulle använda en muffinsplåt. Självklart skulle jag kunna klä plåten på insidan eller helt enkelt stoppa i muffinsformar men då jag har en silikonplåt till muffinsen bestämde jag mig för att inte klä den alls, det borde funka fint att bara klämma ut dom. Det bet jag nu i efterhand fungerade jättebra.

Receptet som följer passar bra för ett anslag runt 19 cm för en stor cheesecake eller för att göra portionsbitar i en muffinsplåt ca 12 st.

Smarriga cheesecakes
10 st digestivekex
2,5 msk smör

2 ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1,75 dl socker
100 gram philadelphiaost
100 gram mascarpone (eller ytterligera 100 gram philadelphiaost, men jag älskar mascarpone och väljer hellre det)

(Dessa cheesecakes valde jag att smaksätta, vilket man inte måste men jag var sugen på det. 6 formar fick smak av citron och 6 smak av blåbär. Till smaksättning hade jag 2,5 tsk pressad citron och 1 dl frysta blåbär som jag tinat lite)

Klä en form (flera småformar) med bakplåtspapper (om det inte är en mjuk form dom man kan trycka ut cheesecaken ur).

Smula sönder digestivekexen, tex i mixer, med mortel eller banka på som sjutton när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formen/formarna så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager.

Mellan följande moment behöver inte vispen tvättas om man gör sakerna i rätt ordning, det viktigt att börja med äggvitan då den inte stelnar om det finns fett på vispen.
Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke (bunke 1 och 2).
Bunke 1 – Vitorna vispas till ett hårt skum.
Bunke 3 – Häll grädde och vaniljsocker i en egen bunke och vispa tills det tjocknat.
Bunke 2 – Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt.

Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar. Rör försiktigt ner eventuell smaksättning och häll smeten i formen (här delade jag upp smeten i två bunkar och smaksatte den ena med citron och den andra med blåbär). Skaka formen försiktigt så att smeten jämnar ut sig. Ställ formen i frysen minst tre timmar. Garnera (om du vill) och servera.