Hurtbullefamiljen del 2 – bärsele

maj 7, 2014 2 av momentsbymary

Det finns väldigt mycket att läsa på internet angående att bära små barn och när jag var gravid med Filuren försökte jag sätta mig in i ämnet. Till slut var jag så utmattad av alla åsikter att jag istället åkte och provade sjal och sele.

Jag insåg snart att sele var min grej och trots att jag först kanske inte tänkt mig en Babybjörn så var det ändå en sådan jag tyckte kändes bäst. Jag bestämde mig för att börja med en begagnad och sedan se om det fanns andra selar jag hellre ville ha. I så fall var det ju bara att byta. Vi köpte en begagnad Babybjörn miracle innan filuren föddes och när han var en vecka gammal började jag använda den.

I början var det lite läskigt att bära vår lilla gudklimp i sele, jag tyckte att det var skrämmande att inte hålla i honom men med tiden insåg jag att han inte skulle trilla ut och vi märkte också att han trivdes med att sitta där. Vi började med korta stunder för att ganska så snart prov lite längre promenader. Det var så härligt att kunna ta sig ut i skogen tillsammans med den lilla och gå på ställen där ingen barnvagn kommit fram. Filurens pappa var lite skeptisk till selen först men ganska så snart var vi båda väldigt förtjusta i att bära på Filuren.

Filuren var ett sånt spädbarn som skriker hela kvällarna. Vi tyckte att det var riktigt jobbigt men klurade ut efter ett tag att det fanns något man kunde göra för att få riktigt lugna kvällar med honom. Hemligheten var att strax innan sju på kvällen sätta honom i selen och sedan ta en promenad i skogen med honom på minst en timma. Han verkade njuta av promenaderna, han satt där i selen och tittade sig omkring. Vi höll på sådär i flera månader till han en dag accepterade att sitta i vagnen istället. Vi har använt selen på många ställen, i affärer, på marknader, i fjällen på vandring mm.

De klagomål jag hört om just Babybjörn selar är att folk får ont i ryggen av dom, det fick aldrig vi. Vi märkte att det var viktigt med rätt inställningar för att belastningen skulle hamna på rätt plats. Nu vet jag att det förespråkas ergonomiska selar för barn men jag tror faktiskt inte att vår lilla kille for illa på något sätt av den selen. Den var räddningen för oss många gånger.

Nu har vi en annan sele som passar bättre för den 11-kilosklump som Filuren idag är, en Babybjörn we. Den är ergonomisk för barnet och kan används både med barnet på mage och rygg. Jag använder aldrig selen längre stunder nu då jag har problem med foglossning både fram och bak men ibland är det ändå nödvändigt och jag älskar att kunna ha Filuren på ryggen där han känns lätt. Eftersom selen kan användas direkt från nyfödd kommer vår kommande Lillfilur få sitta i den redan när hon är några dagar.