Glasstårta

april 9, 2015 3 av momentsbymary

Visst är det härligt med fest, men på något vis gillar jag ännu mer när det är en helt vanlig vardag. Bäst av allt är nog ändå helt vanliga dagar som piffas upp med oväntade festliga inslag. Det kan vara en extra mysig frukost, att dricka juicen ur ett finare glas eller något så enkelt som en klick vispad grädde på kaffet. Idag satte jag lite färg på vår torsdag med en glasstårta.
image

I helgen gjorde jag vaniljsås och hade därför en massa äggvita över. Åtta äggvitor känns dumt att slänga bort så jag gjorde en enkel maräng. Receptet nedan räckte till två mindre marängbottnar och massa maränger så det kan halveras om man bara vill göra bottnar.
image
image
Maränger innan och efter gräddning

Maränger
8 äggvitor
4 dl socker
1/2 krm salt
Ev strössel som dekoration

Sätt ugnen på 100 grader. (Med varmluft aningen under 100 grader).Vispa äggvitor, 2 dl socker och salt till det blivit ett fast skum. OBS, skål och visp måste vara helt fritt från fett. Rör ner resterande socker försiktigt. (Efter detta valde jag att dela smeten och röra ner lite färg för att få olika pasteller på marängen. Jag hade även strössel på vissa maränger). Spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper. Grädda ca 60 minuter i mitten/nedre delen av ugnen. Låt svalna. Maräng förvaras torrt och luftigt.
image
Marängbottnar i pastell
image

Här kommer beskrivning på hur en tårta kan se ut. Det går såklart att variera fyllningar i all oändlighet.
image

Glasstårta
Marängbottnar
Glass
Banan
2-3 dl grädde + lite florsocker
Strössel
Choklad/kola/nougat/bärsås

Vispa grädden, skiva bananen. Lägg den skivade bananen på den undre marängbottnen. Dela glassen och doppa eventuellt kanterna i strössel. Lägg ovanpå bananen. Ringla sås över och klicka ut grädden. Lägg över marängbottnen och servera.
image

Tårtan går att förvara i frysen om inte allt går åt men ta ut den en liten stund innan för att tina lite.
image