Glass med syrlig rabarberröra och smaskiga smulor

juni 16, 2014 0 av momentsbymary

I min trädgård kommer det snart finnas mängder av frukt och bär, jag ser verkligen fram emot det. Att bara kunna gå ut och plocka bär till frukosten eller en dessert är ju så härligt och lyxigt. Just nu får jag nöja mig med rabarber och smultron, vilket inte är illa alls.

Rabarbern har hittills i år mest blivit saft och paj, men igår när jag surfade runt på internet och hittade ett glassrecept som jag ville prova kom jag på att jag skulle göra något med rabarber till glassen. Jag bestämde mig för en enkel rabarberröra och smulor, som en smulpaj nästan.

I förmiddags gjorde jag iordning glassmeten och medan den svalande i kylen innan den skulle i glassmaskinen gjorde jag en rabarberröra och smulorna. Nu på kvällen när Filuren somnat hade vi provsmakning och det blev verkligen jättebra. Jag älskade smakerna och koncistensen och jag brukar annars kunna vara rätt självkritisk. Två recept som jag hittade på och rörde ihop på känn blev alltså toppen. Sånt gör mig lycklig.
image

Vaniljlassen är gjord enligt följande recept, jag tillsatte vanilj som smaksättning. Jag rekommenderar att göra glassen på ekologiska produkter, framförallt äggen.

Syrlig rabarberröra
130 gram rabarber
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vatten
Jag använde hemmaodlad rabarber och fina stänger så jag valde att inte ta bort det yttersta ”skalet” på dom. Har man köpt rabarbern eller om den är grövre kan de skalas.
Skär rabarbern i ca 1 cm stora delar. Koka samtliga ingredienser till rabarbern faller isär så att röran tjocknar. Låt svalna (den går bra att äta varm men jag tycker om kall röra så att glassen inte smälter för snabbt).

Smaskiga smulor
5 digestivekex
1,5 dl mjöl
1 dl havregryn
90 gram smör
1 msk socker
Finfördela kexen så att de blir som mjöl i matberedare/mixer. Lägg samtliga ingredienser i en skål och rör samman tills det blir som smulor i en smuldeg. Häll över smulorna på en plåt/långpanna och ställ i mitten av ugnen (175 grader) i 25 minuter, rör om då och då. Detta recept ger ganska mycket smulor som kommer räcka flera gånger.