Fyllda munkar

augusti 27, 2014 0 av momentsbymary

Det som började med tanken att göra äppelmunkar slutade med fyra olika sorters fyllda munkar. Detta recept har inte någon jästid vilket gör att de går fort att tillaga.
image
Med nutellafyllning

Jag började med att göra fyllningarna (dessa är ju bara förslag, bara fantasin stoppar möjligheten till fyllningar)
– Vaniljkräm (googlade ett recept men minns inte vilket tyvärr, den behöver vara ganska tjock)
– Stekt äpple, skala och dela äpple i små tärningar, stek i smör ett par minuter och pudra över lite kanel och strö över socker.
– Nutella – dvs jag tog ut burken ur skafferiet 😉
– Hallonsylt (som jag kokade i somras med syltsocker så att den är ordentligt fast)

Mina smaker var
-äpple
-vanilj
-hallonsylt och vanilj
-nutella och vanilj
image

Munkar ca 20 st
100 gram smör
2/3 dl socker
2 ägg
2 dl mjölk
50 gram jäst
8-8,5 dl vetemjöl
1 krm salt
eventuell smaksättning (tex rivet skal från 1/2 citron, 2 tsk kardemumma eller 2 tsk vaniljsocker)
+ olja att fritera i samt önskad fyllning

Rör ihop smör och socker och rör därefter i äggen ett åt gången, försök få ihop smeten någorlunda.
Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den. Blanda i hälften av mjölet i mjölken och därefter smörmeten. Avsluta med att blanda i resten av mjölet, salt samt eventuell smaksättning. Arbeta ihop till en jämn deg (den blir ganska kladdig).

Kavla ut degen på mjölat bakbord ca 0,5-1 cm tjockt. Se till så att överdelen av degen inte är mjölig. Märk ut med mått (eller tex ett glas) ca 6-7 cm i diameter var munkarna ska vara på halva degbiten. Lägg fyllning i mitten av märkningarna. Obs! Inte för stora klickar, då läcker det lätt ut. Vik den halvan av degen där det inte ligger nån fyllning över den halvan där fyllning lagts ut. Ta ut munkar med mått runt fyllningen och kläm ihop kanterna.

Fritera munkarna till de blir gyllenbruna. Oljan bör vara omkring 170-180 grader. Testa med en överbliven degbit innan så oljan har rätt temperatur. Lägg munkarna på hushållspapper för att svalna och rulla dom sedan i socker (eller om man har gjort äppelmunkar socker och kanel blandat).