Fryst cheesecake

Fryst cheesecake

juli 9, 2014 2 av momentsbymary

Det är alldeles för varmt just nu för att jag en ska tänka tanken att sätta på ugnen, men det går ju faktiskt att ”baka” ändå. Trädgården är full av mogna bär och jag vill gärna använda dom till något hembakat.

image

Färsk frukt och bär är verkligen en av de bästa sakerna med sommaren.

En svalkande fryst cheesecake är minst lika festligt som tex en tårta till fikat tycker jag, dessutom mycket godare enligt min smak. Jag hade mascarpone kvar från att jag gjort mousse förra veckan och Philadelphiaost har vi nästan alltid hemma då jag tycker att det är underbart gott på smörgås. Dagens cheesecake innehöll därför två sorters ost. Den gjordes enligt grundrecept utan annan smaksättning än vanilj eftersom jag ville garnera med mängder av bär och frukt och på så sätt skulle få med massa smaker ändå. Annars är det ju bara fantasin som avgör smaksättningen på en cheesecake, varför inte färska eller frysta bär, riven choklad, daimkulor, citronsaft och lite citronskal, eller lime, vit choklad, kanel….

Jag gjorde en liten cheesecake i ett 19 cm anslag. Jag skulle rekommendera att man tar 1,5 eller 2 gånger satsen om man vill använda en mer ”normalstor” form.

9 digestivekex
2,5 msk smält smör

2 ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker/eller lite vanilj från en stång
1,75 dl socker
100 gram Philadelphiaost
75 gram mascarpone

Smörj eller klä en form med bakplåtspapper (jag klär den alltid, det går fort och kakan blir enkel att ta ur och kanterna fina.
Smula sönder digestivekexen, tex i mixer, med mortel eller banka på som sjutton när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formen så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager.

Under följande moment behöver inte vispen tvättas om man gör sakerna i rätt ordning, det viktigt att börja med äggvitan då den inte stelnar om det finns fett på vispen.
Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke. Vitorna vispas till ett hårt skum.
Häll grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills det tjocknat.
Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt.

Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar. Rör försiktigt ner eventuell smaksättning och häll smeten i formen. Ställ formen i frysen minst tre timmar. Garnera (om du vill) och servera.
image