Födelsedagstårta, den tvetydiga tårtan

oktober 31, 2014 0 av momentsbymary

image

Ibland träffar man människor som får en plats i ens hjärta på direkten. Min vän Therese är en sådan person för mig. Hon är otroligt härlig och trots att hon funnits i mitt liv en kort period har hon redan en stor plats där.

Therese fyller år idag och hon ska såklart få en tårta. Då hon bloggar under namnet ”den tvetydiga mamman” får tårtan heta ”den tvetydiga tårtan”. Den är lite tvetydig på sätt och vis. Vaniljbottnarna är nämligen fyllda med både syrlig passionsfruktsmousse med blåbär samt en riktigt söt dumlefluff.
image

Tårtan är gjord i ett 15 cm anslag och jag gissar att man får köra dubbel sats på samtliga ingridienser i både botten och mousse och fluff om man vill köra ca 24 cm. Tårtan kan tänkas räcka till 6 personer.

Botten (tre lika delar)
3 ägg
Socker
Potatismjöl
Vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Ställ fram 3 glas. Klä en form med bakplåtspapper.
Knäck äggen och häll i ett glas.
Fyll nästa glas lika högt upp som äggen med socker.
Fyll det tredje glaset en tredjedel så högt som ägg och socker med potatismjöl. Häll sedan på vetemjöl till nivån som är i glaset med ägg och glaset med socker. Det ska nu vara 3 glas lika högt fyllda med ingridienser. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker i mjölglaset.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölblandningen och rör slätt. Häll över i formen och grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ställ att svalna.

Passionsmousse
70 gram passionsfrukt (för mig 4 frukter)
2 msk vatten
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2/3 gelatinblad
100 gram mascarpone
1,5 dl grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter. Passionsfruktskärnor, socker, vaniljsocker och vatten kokas i kastrull samt silas så att kärnorna försvinner (anledningen till detta är att kärnorna förlorar det skyddande fruktköttet kring sig när de kokar och blir lite väl knapriga). Rör ner gelatinet i passionsblandningen som sedan ska svalna. Vispa ner mascarpone i blandningen. Ställ bandningen i kylen minst 6 timmar, vispa därefter grädden och rör ner i passionsblandningen. Färska amerikanska blåbär trycks sedan ner i moussen i lagret på tårtan.

Dumlefluff
150 gram dumle
2,5 dl grädde

Värm grädden i en kastrull men låt den inte koka. Häll över dumle och rör till den har smält. Låt svalna i kylskåp ca 6 timmar minst. Vispa upp till ett fint fluff.
Montering
Botten
Passionsmousse
1/2 dl Blåbär
Fingers

Skär tårtbotten i 3 lika delar. Bred ett lager dumlefluff (ca 1/3 av satsen) på den nedersta delen och lägg på en ny botten. Bred ut passionsmousse (ca 1/2 av satsen) och tryck ner blåbär, lägg på det sista lagret tårtbotten. Spackla sidorna på tårtan med resten av passionsmoussen och ställ upp fingers runt tårtan. Garnera toppen genom att spritsa ut resten av dumlefluffen.