En underbar vecka i Sälen

juli 8, 2017 0 av momentsbymary


”Mamma, jag vill inte åka hem imorgon”, det var vår fina fyraåring som sa dom orden och när jag frågade när han ville åka hem istället svarade han att han ville flytta till Sälen. Min älskade lilla kille sa precis det jag själv tänkt så många gånger, vi skulle bo här istället.

Det är såklart skönt för mig som förälder att höra att barnen har det så bra att de inte vill åka härifrån, vi kan uppskatta samma saker. Vi påverkar såklart alla varandra när vi är här genom att vara lite lyckligare och lycka smittar. När vi är här lever vi fullt ut, det är underbart. Jag vet ju att det inte går att leva så jämt, ingen orkar det. Visst är våra dagar intensiva i vanliga fall men inte riktigt på det viset de blir här.

Det finns så mycket att göra i Sälen och det märks genom att turismen ökat enormt under de år vi varit här på somrarna. Nya saker tillkommer för varje år, men trots att stugorna är fyllda med turister är det ganska lugnt på fjällen. Det flesta är inte här i huvudsyfte att vandra. På kvällarna har jag gett mig ut och cyklat, vandrat eller sprungit på fjället och jag har fått många timmars egentid utan att möta en enda människa. Det har varit uppskattat och välbehövligt och dessa kvällar är de jag kommer minnas allra bäst från sommarens Sälenresa. Under kvällarna har jag varit helt ensam på fjället, ensam med mig själv. Det är något jag behöver, som jag ofta längtar till, det som var svårast att förlora när jag blev förälder. Nu när barnen är äldre kommer möjligheten till den där tiden i ensamhet tillbaka.

Årets Sälenresa har känts annorlunda. Barnen har kunnat vara med och styra mycket mer och vi har kunnat göra saker som alla i familjen uppskattar. De saker vi alltid gör här har i år gjorts på ett sätt där alla har nöje av det. Tidigare har det varit väldigt mycket bara anpassat för barnen. Jag inser att nästa år kommer det ha ändrats ännu mer, då är barnen ytterligare ett år äldre.

Jag älskar att vara här i Sälen, precis som den där lilla fyraåringen. Jag älskar det så mycket att jag ibland har haft nästan panik när jag kommit hit för jag vill hinna med allt. Det var annorlunda i år, förmodligen för att det var femte gången på mindre än ett år jag var här. Jag behövde inte hinna allt, kunde känna mig lugnare och njuta. Visst har vi hunnit med saker. Vi har vandrat, åkt lift, varit i Rörbäcksnäs och cyklat, jag har kört King of the Hill, druckit skumpa på fjälltoppar, badat i fjällsjö, barnen har testat downhill, vi har hälsat på trollen i trollskogen, tagit en dagstur till Tomtelandet i Gesunda, åkt vattenrutsckana på Experium och mycket mycket mer. En vecka här är både lång och kort, varje dag är värdefull.

Nu åker vi hem med nya minnen, med värdefulla upplevelser och med lite starkare ben.