Donuts till alla

augusti 26, 2014 0 av momentsbymary

Det är äppeltider och jag blev sugen på att göra äppelmunkar. Jag fick idén i förrgår och insåg att det var lite bråttom för jag tror inte det blir lätt att stå och fritera munkar när lillan är född. Under dagen igår gick jag och tänkte på de där munkarna och plötsligt skulle de inte bara fyllas med äpple utan andra saker med, som vaniljkräm, nutella och sylt. Sen kom tanken över mig att om man väl friterar är det lika bra att göra det ordentligt, så jag kom på att jag skulle göra ringformade munkar med. Det slutade med massa munkar i olika storlekar och smaker, gjorda på två olika degar. Den ena, som jag använde till de fyllda munkarna hade ingen jäsningstid medan den andra sorten jäste två gånger. I detta recept återfinns de jästa som jag gjorde donuts, minodonuts och klubbor av. Receptet på de fyllda munkarna kommer om någon dag.
image

Donuts eller munkar (20-30 st beroende på storlek)
100 gram smör
3 dl mjölk
25 gram jäst
1,25 dl socker
0,75 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
10 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
+ olja att fritera i

Smält smöret och blanda i mjölk. Värm till fingervarmt, 37 grader. Blanda ut jästen i en del av degspadet och tillsätt därefter resten av degspadet. Blanda i socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen och därefter mjölet under omrörning. Arbeta degen smidig. Den ska vara kladdig i koncistensen så lockas inte  att tillsätta mer mjöl. Jäs under bakduk ca 45 minuter.

Kavla ut degen på mjölat bakbord ca 0,5-1 cm tjockt. Ta ut donuts, antingen med ett speciellt mått eller med tex ett glas och en kork. Jag sparade den lilla degbit som blir över från mitten och använde de till att göra ”klubbor”. Låt donutsen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Värm olja, i en större gryta, traktörpanna eller fritös. Prova om temperaturen är rätt genom att grädda en bit deg. Den ska bli gyllebrun på 1-3 minuter. Fritera donutesen så att de blir gyllenbruna på båda sidor, låt svalna på ett hushållspapper.
image

Smaksätt/garnera donutsen. Förslag:
-Doppa i socker eller socker och kanel
-Doppa i smält choklad, strö över hackade nötter, strössel eller kokos.
-Doppa i mockaglasyr och garnera med strössel, nötter eller kokos
-Doppa i citronglasyr och garnera med strössel, nötter eller kokos

Mockaglasyr (till några donuts, räcker inte till alla)
25 gram smör
1,5 dl florsocker
1 msk kakao
0,5 msk starkt kaffe

Smält smöret och rör ner florsocker och kakao. Tillsätt kaffe så att blandningen går ihop, ca 0,5 msk. Doppa donuten i blandningen eller pensla på glasyren.

Citronglasyr (till några donuts, räcker inte till alla)
25 gram smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk pressad citron

Smält smöret och rör ner florsocker och vaniljsocker. Tillsätt pressad citron så att smeten går ihop, ca 0,5 msk. Doppa donuten i blandningen eller pensla på glasyren. Glasyren går att färga med hushållsfärg, droppa då i lite efter att vätskan är tillsatt.