Det händer inte mig…

oktober 6, 2014 0 av momentsbymary

Det händer inte mig. Jag vill inte ens tänka på att det kan hända mig. Tänker jag på det så kanske det händer mig.
Detta är vanliga tankar tror jag. Man vill inte tänka på det hemska, man gör det helst inte förrän det en dag drabbar en själv eller någon närstående. Man är rädd att tankarna väcker det hemska till liv, rädd att drabbas men klarar heller inte av tanken på grund av de känslor de för med sig. Tyvärr blir de allra flesta drabbade, antingen själva eller genom att någon närstående får det. Jag talar om cancer.

Oktober är en rosa månad och jag ser med glädje att det i år finns mängder av insamlingar och sätt att stödja på. Tyvärr finns det i år än fler personer som mina tankar går till och fler personer jag ser kämpa för sina liv. Bland dessa finns en av de starkaste och klokaste människor jag någonsin mött, en tjej som i många år funnits nära i hjärtat även om hon numera bor långt bort. Hon kämpar inte bara för sitt liv, hon kämpar med en liten i magen.

Att gå genom en graviditet kan vara så olika från person till person. Vissa svävar på rosa moln, känner sig starka och vitala, jag själv spydde och hade ont hela graviditeterna och blev riktigt deppig båda gångerna. Det jag visste hela tiden var att det skulle gå över, det kommer försvinna när barnet är här. Att slåss för sitt liv, att kämpa sig genom behandling efter behandling och att behöva leva med det många av oss inte ens klarar av att tänka på, cancer, samtidigt som man bär på sitt efterlängtade barn är inget jag önskar någon. Att istället för att bara fundera på hur livet ska bli med ett litet barn behöva fundera på hur sjukdomens förlopp kommer påverka livet är bara så fruktansvärt och orättvist att jag gråter vid tanken på det. Min vän, starka, fina och kloka Jeanine kan ni följa på hennes blogg

Jag vill inte tvinga någon att tänka på saker som känns för tunga, men jag vill ändå påminna om att det finns mängder av insamlingar, här kommer några. Min mammagrupp från Filuren har sin insamling här. Formeli har en insamling där man kan skänka pengar direkt eller köpa tavlor med rosa motiv och på så sätt skänka pengar till cancerfonden. En tredje insamling jag vill tipsa om är Hej hej vardags. Hon är en favorit på instagram och blogg med sina raka, roliga och träffande illustrationer, hennes insamling hittar ni här.

Cancer är något som drabbar många, det är en vidrig och hemsk sjukdom som lett till sorg i många familjer, bland vänner och bekanta. Mina nära kan jag stötta genom att vara en god vän, men för övriga som drabbats eller kommer att drabbas hoppas jag att min slant tillsammans med många andras kommer hjälpa forskningen att utvecklas och minska dödligheten i denna fruktansvärda sjukdom.