Chokladtårta med hallonmousse

augusti 31, 2014 4 av momentsbymary

image

2 dagar till BF och jag har inga känningar alls att något skulle kunna vara på gång. Jag är uttråkad och har fått för mig att bebisen inte kommer komma ut alls. För att få tiden att gå gjorde jag en ”jag är uttråkad, du får gärna komma nu-tårta”. Den har saftiga chokladbottnar och syrlig hallonmousse.
image

Chokladbotten
2 ägg
1,25 dl neutral olja
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk (går att ersätta med naturell yoghurt)
3,25 dl mjöl
2 dl kakao
5 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Smörj tre formar (alternativt klä dem med bakplåtspapper). Jag använde aluminiumformar (för paj) med diameter 14 cm, men det går att ha lite större formar också. Efter användning diskades de ur och återanvänds.
Vispa lätt ägg, fil, kaffe och olja. I en annan skål blandas de torra ingredienserna som sedan försiktigt vispas ner i den första skålen till en smet. Häll över smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Kontrollera med en sticka om bottnarna är klara. Dessa bottnar ser rätt fuktiga och glansiga ut även när de är färdiggräddade så det gäller att verkligen kolla med sticka annars är de omöjligt att veta när de är klara.

Låt bottnarna svalna (frys in dom om tårtan ska göras klar en annan gång). Bottnarna är rätt mjuka i koncistensen och de ska med fördel ligga och stelna en halvtimma i frysen innan tårtan monteras, men det går såklart att ha dom frysta från börja och istället plocka fram dom så att de får tina lite innan tårtan ska fyllas.

Hallonmousse
500 gram hallon (frysta funkar bra, det är för sen årstid för färska svenska nu)
1 dl socker
5 gelatinblad
250 gram mascarpone
3 dl grädde

Lägg gelatinet i kallt vatten minst 10 minuter. Koka hallonen och ta sedan bort kärnor genom att passera dom genom en sil. Koka upp hallonen igen tillsammans med socker och när sockret är ordentligt smält tas kastrullen från grytan. Rör ner gelatinet, låt röran svalna. När den svalnat vispas mascarponeosten ner och röran ställs i kylskåpet minst ett par timmar. När det är dags att göra iordning tårtan vispas grädden och blandas ner i röran till mousse.

Fyll tårtan med hallonmousse. Jag spacklade den även med det och garnerade sedan med sugarpaste (jag fodrade locket med neutral olja för att inte moussen skulle lösa upp det). Anledningen till att jag garnerade med sockerpasta var att jag var så sugen på att jobba med det. Annars tror jag egentligen att det passar tårtan bättre att bli spacklad med hallonmousse och sedan få lite chokladganache på toppen eller kanske noublessebitar runt om  och toppa den med färska hallon eller andra bär eller frukt.