Chokladbollar på Roberts vis

november 20, 2014 0 av momentsbymary

image

På lillasysters dop måste det finnas chokladbollar. Anledningen till det är en lite smårolig historia.

Nä Filuren föddes var vi ganska många timmar på förlossningen innan han kom ut. För min del fanns ingen tanke på att äta eftersom förlossningen hela tiden var intensiv men maken behövde stoppa i sig lite energi då och då. I efterhand har han klagat över att det inte fanns något bra med i väskan så när lillasyster skulle komma då skulle han minsann ha godare grejer nerpackat i förlossningsväskan. Framförallt skulle han ha chokladbollar.

Jag hade gjort chokladbollar när det närmade sig BF men dagarna gick och ingen bebis kom så de där bollarna blev färre och färre, tills det bara fanns en tom tallrik kvar. Men till slut, efter 9 dagar så trodde jag att något var på gång, så under värkarna på kvällen, strax innan vi åkte till sjukhuset, stod jag och gjorde chokladbollar. Jag bakade efter det recept maken föredrar, inte för smöriga, ordentligt chokladsmakande och med pärlsocker på. De packades ner i väskan och vi åkte in till förlossningen.

Jag visste inte riktigt om jag skulle få stanna när vi åkte in eftersom värkarna inte var särskilt starka eller regelbundna. Vi tog därför inte med förlossningsväskan. Den kunde maken gå och hämta om vi blev kvar. Men när jag kommit in och fått berätta hur jag mådde och låg med apparater på magen för att kolla läget och väntade på undersökning för att se om jag skulle få bli kvar eller åka hem gick vattnet. Det kom en djävulsk värk och jag fick lustgas. Lite lagom lullig på lustgas sa jag till maken att han kunde gå ut och hämta väskan för det visade sig att jag var ca 5 cm öppen. Han gick inte ut och tur är det, jag hade två värkar till och sen pluppade lillan ut. Hade han hämtat väskan hade han missat förlossningen. Det räcker ju med att jag missade förlossningen å sätt och vis för jag fattade inte ens att jag födde, hon kom ut av sig själv. Nu fick maken äta chokladbollar efter förlossningen istället och det var ju ett trevligt sätt att fira på enligt honom.

Chokladbollar på Roberts vis
100 gram smör
3 msk riktigt starkt kaffe
3,5 msk kakao
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2-2,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl havregryn
+ pärlsocker, kokos eller strössel att rulla i

Blanda samman samtliga ingredienser. Rulla till bollar och rulla sedan bollarna i pärlsocker, kokos, hackade nötter eller strössel. Till dopet har jag gjort minibollar som jag lagt i knäckformar.