Barnmatsinspiration med barnmatsbok

maj 6, 2015 0 av momentsbymary

För ett år sedan fick vi en barnmatsbok från Bambino. Den har legat och dammat i vår bokhylla ett tag eftersom lilla F varit för stor och lilla S för liten men nu i dagarna kom den fram igen. Vanligtvis lagar jag mat till lilla S av ungefär samma råvaror som till oss själva men det är inte alltid det passar. Det känns som att jag tappat fantasin lite på slutet och gör samma saker om och om igen, därför passade det extra bra att ta fram puréboken.

Boken innehåller 15 recept och massa massa tips och inspiration kring barnmat. Det jag gillar extra mycket är att det är recept som innehåller lite andra råvaror än jag brukar ha själv och det är ju bra, för barnen ska lära sig att äta olika saker och få känna olika smaker.

Idag lagade jag en rätt ur boken, nämligen bönbiff, innehållande bland annat vita bönor och nötfärs. Receptet skulle innehålla krossade tomater och jag valde att koka egna eftersom vi hade tomater som behövde användas snart. Ändå tog det bara 15 minuter att göra maten från att jag kom in i köket till den var helt klar. Det är skönt när det går snabbt. Jag kryddade med nyplockade örter från trädgården, årets första skörd, vilken mysig känsla det gav.
1505041

Jag kom på att trots att vi vuxna här hemma gillar bönor väldigt mycket ger vi det sällan till barnen. Nu blir det ändring på det framöver. Det var faktiskt inte bara lilla S som gillade maträtten utan även jag så det kanske blir en vuxenrätt. Efter att ha bläddrat i boken under kvällen känner jag mig väldigt inspirerad att prova nya saker att laga till våra små. Matlagning ska vara enkelt och roligt och det känns verkligen som den blir det nu.

För den som är intresserad av att skaffa ett eget exemplar av Puréboken går den att beställa här. Själv ska jag se till att min inte blir liggande i bokhyllan igen utan istället används flitigt.
1505043

     Här kommer några av mina tips för att matlagningen ska vara rolig:

  • Jobba med bra råvaror, vackra grönsaker, ekologiskt eller närodlat tycker jag ger mer glädje i matlagningen.
  • Stressa inte (vet att det är svårt med småbarn) men försök.
  • Låt barnen vara med. Ha dom små i sjal, sele och kanske i matstol när de blir större. De kommer förhoppningsvis tycka att det är spännande att titta på och kanske lägger du grunden till ett barn som själv kommer trivas i köket som vuxen.
  • Sök nya recept för ny inspiration, prova en ny råvara.
  • Försök göra köket till en trivsam plats, om du tycker om att vara där kommer matlagningen bli roligare.

1505044