Att ta ett snack med en 17-månaders grabb

september 8, 2014 1 av momentsbymary

Något jag tycker är riktigt roligt just nu är att följa Filurens språkliga utveckling. Runt 8,5 månaders ålder visade han för första gången intresse för att säga ord men det var mest mamma, pappa, lampa och mao (katterna, de låter så). Efter några veckors frekvent användande av orden slutade han nästan med dom men runt ettårsdagen kom de tillbaka och då med fler ord som titta, kocka (klocka), kaka (vilket var skoj för han åt inte ens kaka) och några till.

Efter att använt orden mycket en period slutade han nästan med det igen och började istället med långa haranger av bebisprat, mest hela tiden. Han pratade med allt och alla och har nog gjort så en stor del av sommaren. Mot slutet av sommaren har det dock lugnat ner sig med det där ständiga babblandet och nu har orden verkligen börjat trilla in.

Jag tror att det kommer vara roligt för oss föräldrar och även honom att läsa om vika ord han lärde sig sen när han blir större, för tyvärr glömmer man mycket. Jag har därför försökt göra en lista ikväll. Eftersom det dyker upp nya ord hela tiden är det lite svårt att hänga med. Ibland fattar vi inte ens att han faktiskt säger rätt, som häromdagen när vi försökte tolka vad hans ”bossje” betydde och inte såg sopborsten han pekade på fem meter bort. Vi är ju helt enkelt inte vana att det han säger ska vara begripligt.

En sak är i alla fall helt säker, Filuren fattar det mesta man pratar om, man ska inte bli lurad av att hans aktiva ordspråk är begränsat för sjutton vad han fattar vad folk säger och visar att han fattar det också. Det gäller bara för oss vuxna att vara på alerten och lägga märke till hur han reagerar och beter sig. Nu gäller det att börja tänka på vad man säger framöver.

Filuren är inte sorten som man kan peka på en grej och säga ordet och hoppas på att han ska härma, han är snarare sorten som snappar upp ord ur vårat tal och helt plötsligt säger det en dag. Jag tycker att det är sött, för jag är nog inte sorten som skulle gilla att ”öva” ord med honom. Dessutom känns det som att de ord han lär sig nu speglar just hans intressen ganska bra.
image
Filurens favorit = kacko

Filurens favoriter (vid 17 månader)
Mamma
Pappa
Molmol – mormor
Molfa – morfar
Katten
Kacka – anka
Bäpple – äpple
Blaban – banan
Kaka
Bulle
Kacko – traktor
Buss
Tåå – tåg
Bås – båt
Cyssel – cykel
Kycka – krycka
Bossje – borste
Kissa
Titta
Varm
Lampa
Ball – boll
Blombla – blomma
Regn
Jassa – Jacka
Kocka – klocka

Och så några ljud som avser olika saker
uhhhuhhh – uggla
kuckaliku – tupp
ihaahhh – häst
vov-vov – hund
wraaaam – grävskopa
bumm – bil

Bäst av allt, när jag vill att filuren ska gå till sin pappa brukar jag säga ”vart är pappa” och då letar han efter honom, men när pappa är borta så letar Filuren och säger något som låter som vatäpappa. Lilla gobit!