Att resa med barn – en god planering gör skillnaden

juni 11, 2017 0 av momentsbymary

Vi är till sjöss, mellan Stockholm och Helsingfors och det är jättekul att hela familjen åker tillsammans, Förra året var bara lilla F med, lillasyster kändes för liten för att få något ut av resan. I år är alla samlade och vi ska verkligen försöka ha det så bra det bara går.

Att resa med barn som har mycket spring i benen och inte gärna sitter stilla kräver lite planering för att det ska gå att njuta så mycket som möjligt under själva resan. Bara att åka bil med barnen är ibland en utmaning och då gäller det att hitta genvägar, distraktion och underhållning.

Att tänka på innan avfärd hemifrån 
– Packa i god tid och skriv gärna en lista som du bockar av. Är du ute någon dag i förväg hinner du säkert komma på något du annars kanske glömt. Fundera över vad ni använder på ett dygn.
– Fattas något som behövs under resan är det oftast bättre att köpa det direkt hemma innan avfärd. Att uträtta de där ärendena under resan kan bli en stressfaktor.
Planera maten, vad och var ska ni äta. Det är inte klockrent att ha hungriga barn och 10 mil till närmsta matställe.
– Packa med matsäck och mellanmål. Att ät frukt eller dricka något gott kan bli en bra distraktion om resan känns långtråkig.
– Naturupplevelser i alla ära men sitter man i en bil, på ett tåg eller liknande länge kan det vara klokt att ha något spännande att läsa, packa med en bok eller tidning.
– En annan bra grej att ta med är mobil eller surfplatta laddad med filmer eller klipp som går att spela i offlineläge, det är ju inte alla resor som man har möjlighet till mobilnät eller wifi hela tiden.
Penna och papper tar lite plats i väskan men kan roa under en lång stund.
– Var mätta och nöjda innan ni reser. Som vuxen är det minst lika viktigt som för barnen att ha något i magen för de allra flestas humör sjunker och tålamod tryter när magen börjar kurra.
– Utmana varandra – lek lekar där ni ska räkna bilar av olika färg, djur eller annat. Googla olika billekar och liknande och skriv en lista så är ni väl förberedda.
– Glöm inte att allt behöver inte vara på topp. Känns det som en mindre misär så andas djupt. Bara för att det just då känns hemskt betyder det inte att hela resan blir dålig. Saker vänder så snbbt.