Anders moussetårta

mars 5, 2015 0 av momentsbymary

image

Min mans kollega fyllde år igår och maken tyckte att jag skulle baka en tårta. ”Vad gillar han då?” frågade jag och fick svaret ”kladdkaka”.

Eftersom min mans framförhållning inte var den bästa (kom på det dagen innan) så fick det bli en moussetårta med kladdkakebotten. Kladdkakan bakade jag kvällen innan och mousserna gjorde jag på förmiddagen. Till den här tårtan använde jag ett 22 cm stort anslag.
image

Kladdkakebotten
125 gram smör
50 gram choklad
4 dl socker
2,25 dl vetemjöl
6 msk kakao
1 krm salt
3 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form.
Smält smöret och rör ner alla ingridienser till en jämn smet. Häll i formen. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna ordentligt, gärna bli kyld i ett kylskåp. Hur länge man gräddar en kladdkaka är ju en smaksak men har den gräddats så länge att den är någorlunda stabil kan man i detta läge pilla bort formens botten, annars kan man frysa kakan en halvtimme och ta bort bottnen om man vill.

Sätt en anslagsring eller liknade runt kakan, gärna klädd på insidan med ett bakplåtspapper. Detta är för att kakans moussetäcke ska få jämna kanter.

Tillaga hallonmoussen
image

Hallonmuosse
300 gram hallon (färska eller frysta)
2 dl florsocker
5 gelatinblad
100 gram philadelphiaost
2,5 dl grädde

Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter. Lägg gelatinet i kallt vatten.
Sila hallonen för att få bort kärnor. Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen. Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker. Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den. Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden. Häll över kladdkakan och jämna ut till ett platt lager. Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp. Gör därefter vita chokladmoussen.

Vit chokladmousse
150 gram vit choklad
2 gelatinblad
4 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter. Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Jag skulle säga att det bästa är om den är lite lösare än vad man i vanliga fall har när man serverar vispad grädde (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet. Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar). Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar. Ta bort anslagskanten och pappret. Skär samtidigt omkring med vass kniv så att kakan får fina ytterkanter. Garnera med färska bär och eller choklad.

Skär upp kakan med vass kniv.

image