10 tårtiga fakta om mig

januari 16, 2015 0 av momentsbymary

image

Det är så roligt att få så mycket frågor här, på instagram och mail om min tårtbakning. Jag har just tagit en paus i kvällens bakning och tänkte dela med mig av 10 tårtiga fakta om mig.

1. Jag bakade min första sugarpastetäckta tårta till sonens dop för lite mindre än 1,5 år sedan.

2. Jag är egentligen nybörjare. Jag tror jag bakat drygt tiotalet sugarpastetäckta tårtor och det betyder att mycket av de dekorationer jag gör är för första gången.

3. Jag vill gärna baka från grunden, dvs baka bottnar och göra mousser mm utan genvägar av pulver. Dessutom tycker jag att det är viktigt med bra råvaror.

4. Jag lider av en extrem prestationsångest. Jag strider mot den varje gång jag gör en tårta eller annat bakverk.

5. Att göra tårtor i sugarpaste tar väldigt lång tid. Framförallt är det garneringarna som tar tid. Jag vill gärna göra dom ordentligt, de ska inte se slarviga ut och jag vill tillverka dom med kärlek. Den här veckan gör jag tre doptårtor som hör ihop. De kommer ta ca 25-30 timmar. All kärlek jag lägger under den tiden gör mig väldigt känslomässigt fäst vid tårtorna såklart och känslomässigt slut efteråt.

6. Jag har gått en tretimmarskurs för att lära mig de absoluta grunderna, resten har jag lärt mig själv genom att fundera eller surfa till mig kunskap. Varje gång jag bakar försöker jag lära mig något nytt, det är ett härligt sätt att utvecklas.

7. Det är svindyrt att baka tårtor, tillbehör och verktyg kostar massor, tiden är pengar och ingredienserna är heller inte billiga. En tårta är betydligt dyrare i tid och pengar än vad jag trodde innan jag bakade min första.

8. Utmaning och ångest är två ord som beskriver tårtbakning för mig, men inget är så ljuvt som känslan de gånger jag blir riktigt nöjd, när jag tycker att jag tillverkat något vackert.

9. Jag äter inte tårta själv, jag tycker inte om det.

10. Jag tror att alla kan baka fina tårtor, det gäller bara att bestämma sig för det och våga prova.