Utomhuslunch – pannkakor över öppen eld

februari 23, 2017 0 av momentsbymary

Pannkakor lagade över öppen eld, funkar det? Inspirerad av Muinmamman testade vi det idag. Muminmamman, den lugna och trygga mamman som alltid har pannkakslaggen redo var de än befinner sig på sina äventyr fick mig att tänka att ”kan hon är det åtminstone värt att testa för mig”.

Både jag och min man var lediga idag. Barnen var fulla av bus men vi kunde inte dra iväg på någon lång utflykt eftersom vi hade utvecklingssamtal både på morgonen och eftermiddagen. Att stanna i närheten av huset men samtidigt njuta av strålande sol, blå himmel och takdropp blev vårat val. I trädgården gjorde jag och lilla F upp eld och sedan stektes amerikanska plättar över den. Det funkade klockrent, barnen åt, vi fick massor av sol på näsan och där i lä vid solväggen åkte jackan av och vårkänslorna flödade.

Med kräsna barn som inte äter allt har vi äntligen hittat en riktigt bra utomhusrätt, det gör mig väldigt glad. Nästa gång steker vi pannkakor över en brasa i skogen.

Här är receptet vi använde:

Amerikanska plättar
2,5 dl mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vispa därefter ner mjölk ägg och smör. Grädda plättarna i plättlagg (det fungerar även med pannkakslagg eller stekpanna då smeten är ganska tjock så man kan ändå få till små plättar).