Underbar banankaka med fudge

augusti 28, 2014 0 av momentsbymary

image

Filuren är lite speciell, vissa dagar klämmer han glatt i sig en hel banan, andra ratar han banan helt. Just senaste dagarna verka han ha bananvägrat och därför låg fyra bananer här hemma och såg övergivna ut och började bli bruna. Jag ville ge dom ett värdigt avslut så de fick bli ingredienser i en banankaka med fudge och choklad. Resultatet blev en saftig men samtidigt luftig kaka med underbar smak.

Banankaka
150 gram rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 ägg
4 väl mogna bananer
0,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2,5 tsk bikarbonat
Vaniljfudge

Garnering – 100 gram choklad +vaniljfudge

Sätt på ugnen på 175 grader, smörj och bröda en sockerkaksform.
Dela fudgen i mindre tärningar, ca 0,5×0,5 cm så att det blir ca 1,5 dl.

Vispa ihop smör och socker, tillsätt därefter äggen ett åt gången under vispning så att det blir en någorlunda jämn smet.
Mosa tre av bananerna (jag brukar göra det genom att lägga dom i en påse och krama om). Dela den fjärde bananen i bitar.

Vispa ner bananmos och mjölk i smörsmeten. Blanda ihop mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. När smeten är jämn och fin tillsätts bananbitar och fudgebitar under försiktig omrörning.

Häll smeten i en form och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Finhacka under tiden choklad och dela ytterligare en dl vaniljfudge i mindre kuber. Ta ut kakan och låt den vila ett par minuter, vält över den på ett fat och strö chokladen över så att den smälter, sprid därefter ut fudgebitarna över kakan. Låt den svalna (god både lite varm och ljummen). Äts som den är eller med en kula vaniljglass.