Mustig nöt- och lammgryta

oktober 17, 2016 0 av momentsbymary

1dsc_4358
Nu är den där kalla delen av hösten här och vad passar bättre att äta efter en förmiddag ute än en riktigt mustig och mättande gryta? Den här tiden på året finns det ofta möjlighet att köpa riktigt fina närodlade rotfrukter och det passar ju utmärkt i en god lammgryta eller kanske nätgryta. Den här grytan är det både nöt och lamm i, det fanns nämligen fint lokalt kött av båda sorter. Det här är en stor omgång gryta och räcker till många portioner, kanske matlådor under veckan eller att plocka fram ut frysen och kunna äta dagar man inte vill ägna sig åt matlagning.

800 gram nötkött för gryta
700 gram lammkött för gryta
100 gram charlottenlök, grovhackad
250 gram morötter
250 gram kålrot
250 gram palsternacka
20 svartpepparkorn
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
1/2 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta, hel ej delad
salt efter smak
3 msk oxfond
2 msk soya
2 dl rödvin
ev redning (tex 2 tsk maizena majsstärkelse utblandat i lite kallt vatten)
0,5 dl grädde
salt efter smak
vatten

Dela köttet i bitar om ca 1,5 gånger 1,5 cm. Bryn köttet och häll över i en gryta. Häll i ungefär en deciliter vatten i stekpannan och rör om och häll i grytan så att alla goda smaker från stekningen får komma med. Bryn charlottenlöken och häll i grytan. Häll på vatten så att det täcker köttet och låt koka 1-1,5 timme under lock.

Skär rotsakerna i kuber om ca 1 gånger 1 cm. Lägg ner rotfrukter, vitlök, kryddor, soya och oxfond i grytan. Fyll eventuellt på med vatten så att det täcker grönsakerna, låt koka 1 timme.

Tillsätt rödvin och smaka av med salt, låt koka några minuter. När du är nöjd med smaken kan du reda av om du vill ha en tjockare sås. Blanda i så fall maizena med vatten och rör i under kokning, låt koka ett par minuter.

Tillsätt en halv deciliter grädde. Klart

Godast tycker jag att denna gryta är med mos av potatis och jordärtskocka samt saltgurka men det fungerar med kokt potatis och ris också.