Mina bästa tips för att dra ner på matkostnaderna

augusti 26, 2015 1 av momentsbymary

matlista
Här hemma hos oss är matkontot något som skenar iväg ibland. Det är nästan lite löjligt hur mycket pengar som kan läggas på två vuxna, två barn och två katter. Det tacksamma med matkontot är också det är ett konto som man kan påverka i ganska stor utsträckning. Det finns mycket att göra för att det inte ska bli onödigt dyrt att gå till mataffären. Här kommer några av de saker som fungerar för oss när vi vill dra ner på matkostnaderna.

1. Köp mat, nu menar jag att det är bra att försöka hålla sig till att köpa just mat och eventuella förbrukningsvaror och inte massa annat. Många affärer som man köper mat på erbjuder mängder av annat bra och fint, det är lätt att impulsköpa det där snygga nagellacket, trädgårdsspaden eller kanske ett par byxor. Välj hellre de tråkig affärerna som erbjuder det du behöver om du vet att du har lätt att handla annat på impuls.

2. Planera, gör en veckomeny och utforma utifrån den en lista på vad som ska köpas. Se efter vad som eventuellt redan finns i skåpen och låt det vara grunden till din meny. Gör detta i lugn och ro. Se sedan till att hålla dig till listan när du väl kommer till affären.

3. Gör hellre ett stort inköp efter lista än flera små. Vid varje inköp riskerar ”onödiga” produkter slinka med och det säger ju sig självt att hellre att det slinker med saker en gång än tre.

4. Fundera gärna på vad olika råvaror kostar och vad som kanske är extra billigt just denna årstid. En god mustig gryta på rotfrukter och kött kan tex bli väldigt billig denna årstid. Ett bra sätt att få en överblick över hur pengarna för matkontot fördelas är att räkna ut vad en måltid faktiskt kostar, såväl tillagade som frukost eller mellanmål.

5. Se det som en utmaning att komponera god och billig mat. Billigt behöver nämligen inte betyda att det smakar illa.

6. Sök inspiration. Leta bland recept i kokböcker, tidningar och på internet. På många ställen på nätet finns tips om mat som inte behöver kosta så mycket, tex ICA:s billiga veckan.

7. Handla när du är mätt. Det låter kanske lite knasigt men en hungrig person har lättare att lägga ner extragrejer i kundvagnen just för att de blir sugna på det just då. Vissa människor, som jag själv, har lite svårt att stå emot sådant sug.

8. Försök sätta på skygglapparna strax innan kassorna. Många affärer placerar ut varor där som väcker tanken ”bra att ha”, ”måste testa” för att vi kunder ska lockas till oplanerade inköp.

9. Jämför priser mellan olika affärer. Vad kostar de varorna just du oftast köper? Vissa saker lägger jag ner utan att tänka på priset, för vi behöver dom och alltid köper dom. Döm om min förvåning en dag när jag såg att den barngröt Filip åt skiljde 10 kronor i pris mellan de affärer vi handlade på. Säg att vi köper två paket i veckan (två barn) i ett år så blir det över 1000 kronor.

10. Jämför priser hos olika märken. Ibland är det lätt att lura oss som konsumenter. Man kan tro att den större förpackningen har mer innehåll men se efter hur stor vikt/många portioner som verkligen ryms. Vad blir egentligen priset per kilo/portion?

11. Många gånger är storpack eller så kallade ekonomiförpackningar smarta. Använder en familj mycket av en sak går det att spara pengar i längden genom att köpa mer på en gång. Här gäller det dock inte att luras. Det är inte alltid billigare att köpa de stora paketen, jämför därför kilo/portionspris. En annan sak att tänka på kan vara att finns det mycket av något är det risk att ”slösa” mer. Jag vet själv att jag tex använder mer schampo när flaskan är nyöppnad än nästan slut. En typisk luring där storpacken inte alltid är så lönsamma för kunde som de borde vara är vissa märken av duschcreme. Öppningen på förpackningen är betydligt större än den i originalförpackningen och det mer kräm kommer ut. Kunden förbrukar betydligt mer. För att inte luras att slösa kan det vara smart att lägga/hälla över produkten i mindre behållare.

12. Dryga ut maten. Med det menar jag att använda en billigare produkt ihop med det andra i maträtten. Ett exempel är att blanda i riven morot i köttfärssåsen, det bir dessutom väldigt gott och extra nyttigt.

13. Minska svinnet och använd rester. Vi slänger allt för mycket mat i Sverige. Låt resterna bli en ny maträtt istället för att låta dom stå i en burk i kylen och bli gammal eller kasta dom. Lite köttfärs som blivit över efter tacosen kan ihop med något annat bli en god pajfyllning eller pålägg på en smörgås. Använd den mat du har hemma innan du köper nytt.

Detta var mina tips. De är kanske inte så spännande men de fungerar för oss. Försök följa punkterna, se det som en rolig utmaning att spara in på matpengarna och lycka till!