Kroppens comeback

Kroppens comeback

juni 3, 2021 0 av momentsbymary

Idag upplevde jag något väldigt skönt, min kropps comeback. Under några få månader i vinter gick jag upp 18 kilo på grund av mediciner som dessvärre inte gjorde någon nytta alls utan bara gav mig biverkningar. 18 kilo är mycket och jag mådde verkligen inte bra av det. Rent utseendemässigt var det nedbrytande men det fick mig dessutom att bli klumpig och tappa orken. Allt det tillsammans är såklart en väldigt dålig kombination både för det psykiska och fysiska välbefinnandet.

Jag ägde ingen våg, men blev vägd hos läkaren när jag misstänker att jag vägde som mest, det var hemskt. Viktuppgången kändes såklart på kläderna som blev för små och mitt ansikte såg verkligen plufsigt ut. Jag avskydde vad som hänt med min kropp.

I samband med att jag bestämde mig för att sluta med medicinen för två och en halv månad sedan tog jag också beslutet att se till att gå ner i vikt och att få en kropp som orkar röra på sig. Sedan dess kan man säga att mitt varannanveckasliv även existerat rent dietmässigt. När jag har barnen äter jag de där kolhydratspäckade måltiderna de gillar, även om jag oftast tar ganska mycket sallad. Jag tycker att det är viktigt att vi äter ihop nämligen och jag vill att vi försöker äta ungefär samma sak. Jag fikar med barnen, även om jag kanske inte tar så mycket fika och köper jag glass så köper jag till oss alla tre. Vid de måltider som barnen äter på annat håll (tex skollunchen) håller jag däremot nere energiintaget och jag har sett till att röra mig mycket under veckorna med barnen, både när de är med mig och när de är i skolan. Nu snackar jag inga häftiga träningspass men dagarna kan lätt resultera i 15000 steg utan några egentliga motionsaktiviteter. Jag behöver inte tappa vikt de veckor barnen är här, jag behöver bara se till att inte gå upp mer.

De veckor jag inte har barnen hos mig har jag försökt få till en del cykelpass, längre promenader och andra aktiviteter som får igång kroppen. Jag har varit ganska strikt i min kost men ätit sådant som är gott och sett till att jag får i mig energi men inte direkt svävat iväg. Förmodligen är det de här veckorna kilona faktiskt rasat. För en och en halv månad sedan var jag till sjukhuset igen och fick då se en vikt som var fem kilo lättare en en månad tidigare. Det kändes bra att se att mitt jobb gett resultat, samtidigt var siffran ändå skrämmande hög. Jag blev nog lite ledsen den dagen eftersom jag är så obekväm med fladdret på kroppen men jag försökte fokusera på att jag redan gått ner fem kilo och att jag skulle jobba framåt.

Det kändes som inget hände men jag märkte ändå att mina byxor växte. Framförallt märktes det på mina sågskyddsbyxor. När jag gick utbildning för motosågskörkort i början av april fick jag ha ett gummiband i knäppningen eftersom jag inte fick igen knappen och jag klarade inte att komma ner i hukande läge eftersom byxorna tog emot. Några veckor senare gick knappen att knäppa och nu tar det inte ens emot när jag hukar mig ner. Ganska nyligen kände jag också att fladdret börjat försvinna. Det där jobbiga runt midjan tycktes ha minskat enorm från en dag till annan och det var så skönt. Jag har varit så less på känslan att en mage är i vägen när jag böjer mig eller är aktiv. Visst finns det hull kvar men det rör sig inte om lika mycket längre.

Jag har köpt en våg och den visar att jag på två och en halv månad gått ner 12 av de 18 kilo jag gick upp. Nu var jag ingen smal person från början men det känns så otroligt mycket bättre såhär än det gjorde under den tyngsta perioden. Jag är så tacksam för att jag bestämde mig att ta tag i det här och för att fira en lättare kropp bestämde jag mig för att testa att jogga idag. Jag blev verkligen positivt överraskad för kroppen kändes inte sådär jobbigt tung som jag upplevt att den varit tidigare och dessutom verkar jag ha bättre kondition än jag kunnat föreställa mig. Jag som bara skulle testa att jogga körde genom 2,5-kilometersslingan trots allergi och tillhörande luftvägsproblematik. 2,5 kilometer är ingen bragd, men för mig var det jätteskönt att se att kroppen orkar. Jag vill vara klok och öka distansen stegvis så att jag inte springer för långt och sliter på kroppen innan jag gått ner några fler kilo.

Av alla de saker jag skrivit upp på min lista för att förbättra livet är vikten och den fysiska formen helt klart det enklaste att ta itu med. Gör man av med mer energi än man intar så bränner man fett och går ner i vikt. Rör man sig så kommer kroppen orka mer. Så enkelt är det ju. Till skillnad från flera andra saker som jag kämpat med men som misslyckats så är det här något som ger resultat. Dessutom är det viktigt för mig. Jag tycker om att träna och det är så starkt knutet till vem jag är som person så jag behöver göra det. Jag vill röra mig och jag behöver vara lite lättare för att kunna röra mig som jag vill.