Knaprig smulpaj

Knaprig smulpaj

juli 24, 2014 2 av momentsbymary

Min man brukar oftast önska sig två saker om jag ska baka, kladdkaka eller smulpaj. Båda är enkla saker som går att röra ihop på ett kick. Eftersom jag tyckte att han behövde uppmuntras och då det finns massor av blåbär bakom vår stuga här i Sälen bestämde jag mig för att göra en smulpaj med blåbär.
image
Jag rotade lite i vårt lilla skafferi och såg paketet med majsflingor vilket gav mig idén att ha dem i smulsmeten. Jag tycker att det blev ganska bra, lite knaprigt och roligare än när det bara är mjöl i smulorna. Pajen blev riktigt god med vaniljsås men ännu godare med glass.

Smulpaj med knaster
4 dl bär/frukt
2 msk socker
Ev 1 msk potatismjöl
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl flingor
3 msk socker

Rensa bären/dela frukten och lägg i en form. Är det syrliga bär så strö över 1-2 msk socker. Äpplen kan kryddas med lite kanel. Om man använder bär som blir vattniga strös 1 msk potatismjöl på och blandas med bären.

Blanda smör, mjöl, socker och flingor i en skål till smuldeg. Strö smulorna över frukten/bären och grädda 15-20 minuter på 175 i ugnen.

Serveras med vaniljsås eller glass.