Kikärts- och morotsgryta

november 16, 2016 0 av momentsbymary

1611165
Jag tycker att det är en bra idé att skära ned på köttet. För vår familj betyder det inte att vi utesluter kött helt men däremot väljer vi att laga vegetariskt vissa dagar. Här kommer ett recept på en gryta på kikärtor som blev väldigt god. Jag har använt en tärning kycklingbuljong vilket gör att rätten inte kan räknas som vegetarisk men det går såklart att använda grönsaksbuljong istället. Den här grytan passar bra med lite styrka i om man vill, tillsätt därför chili efter smak.
1611164

Kikärts- och morotsgryta

1/2 gul lök
400 gram kikärtor
200 gram morot
1 tsk malen koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk curry
chiliflakes efter smak
1 msk pressad citron
1 liten vitlösklyfta
1 buljongtärning (grönsak eller kyckling)
500 gram krossade tomater
1,5 dl kokosmjölk
salt efter smak

Hacka löken. Skala morötterna och skiva tunt (ca 2-3 mm). Skölj av kikärtorna (är de torkade ska de ligga i vatten över natten).

Stek lök och morot i olja en stund till moroten börjar mjukna. Tillsätt de torra kryddorna. Stek på och häll över krossade tomater, citronsaft, pressa i vitlöksklyftan och smula i buljongen. Låt puttra under omrörning 2-3 minuter, tillsätt därefter kokosmjölken och smaka av, salta efter smak.

Serveras till ris, matvete, bulgur eller nanbröd. Det är gott med skivad banan eller mango till.
1611166