Kärlekstårta

oktober 11, 2014 10 av momentsbymary

image

Vad jag längtat efter att göra en tårta och när jag nu skulle på kärleksmiddag tog jag tillfället i akt och bakade en. Det är en riktigt maffig chokladbotten med ett lager vit chokladmousse och ett lager samt spackling omkring med syrlig hallonmousse och på toppen chokladganache. Frisk frukt eller färska bär till är perfekt.

Tårtbotten
2 ägg
1,25 dl neutral olja
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk (går att ersätta med naturell yoghurt)
3,25 dl mjöl
2 dl kakao
5 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Smörj tre formar (alternativt klä dem med bakplåtspapper). Jag använde aluminiumformar (för paj) med diameter 22 cm, men det går att ha lite större formar också. Efter användning diskades de ur och återanvänds.
Vispa lätt ägg, fil, kaffe och olja. I en annan skål blandas de torra ingredienserna som sedan försiktigt vispas ner i den första skålen till en smet. Häll över smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter i 175 grader. Kontrollera med en sticka om bottnarna är klara. Dessa bottnar ser rätt fuktiga och glansiga ut även när de är färdiggräddade så det gäller att verkligen kolla med sticka annars är de omöjligt att veta när de är klara.

Låt bottnarna svalna (frys in dom om tårtan ska göras klar en annan gång). Bottnarna är rätt mjuka i  koncistensen och de ska med fördel ligga och stelna en halvtimma i frysen innan tårtan monteras, men det går såklart att ha dom frysta från börja och istället plocka fram dom så att de får tina lite innan tårtan ska fyllas.

Hallonmousse
500 gram hallon
0,5 dl vatten
4 gelatinblad
100 gram mascarponeost
1 dl strösocker
7 dl grädde

Lägg gelatinet i blöt, minst 10 minuter
Koka upp hallon och vatten. Passera genom en sil så att kärnorna försvinner. Koka upp igen tillsammans med sockret. Ta av från värmen och rör ner gelatinet till det är ordentligt smält. Låt svalna.

Vispa grädden. När hallonröran svalnat blandas först mascarponeosten ner och därefter den vispade grädden. Låt stå i kylskåpet minst tre timmar.

Vit chokladmousse
100 gram vit choklad – god, inga fuskgrejer. Använder man choklad i bakning ska det vara choklad man gillar
0,5 gelatinblad
3 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter. Vispa 2 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Jag skulle säga att det bästa är om den är lite lösare än vad man i vanliga fall har (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet. Låt svalna något. Vänd ner den vispade grädden och ställ moussen för att stelna i kylen några timmar.

Montering
Tårtan monteras bäst när bottnarna stått i frysen minst 30 minuter och stelnat till.

Lägg en botten nederst och bred ut ett lager hallonmousse. Lägg på ytterligare en botten och därefter vit chokladmousse. Lägg på den tredje bottnen. Ska tårtan serveras dagen efter täcks den med folie och ställs i kylskåp. Ska tårtan serveras direkt spacklas den med resten av hallonmoussen och ställs i kylen för att bli ordentligt kall. Ganachen görs under tiden.

Chokladganache
50 gram mörk god choklad
1 dl grädde
2 tsk smör

Smält chokladen i vattenbad. När chokladen är ordentligt smält blandas grädden i lite åt gången under omrörning. Bli inte orolig om chokladen blir klumpig först, rör på och ha i mer grädde pö om pö. När all grädde är tillsatt blandas smöret i så att ganachen blir slät och blank. Låt svalan och bred över ganachen när den har hunnit svalna lite och blivit lite tjockare men vänta inte för länge för då kan den lätt bli för tjock, då är det uppvärmning igen som gäller.