Gräddtårta med blåbär och banan
Idag hade vi tänkt köra den enkla banan och köpa något att bjuda på men allt som fanns innehöll antingen nötter eller jordgubbar så jag fick baka en snabb tårta. Den blev riktigt lyckad, luftig och väldigt god. Svärmor sa att den riktigt ”smälte i munnen” vilket är ett bra betyg.
Bottnen är en vanlig ”tre lika delar” med smak av vanilj och fyllningen blåbär och glasskräm samt banan och grädde.
Här kommer ett recept för ca 8 personer.
Botten
3 ägg
Socker
Vetemjöl
Potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form ca 18 cm i diameter (eller klä med smörpapper).
Ta fram 3 likadana glas. Knäck äggen och lägg i glas nr 1.
Häll upp lika mycket strösocker i glas nr 2 som det är ägg i glas nr 1.
Fyll upp vetemjöl i glas 3 med 2/3 av den nivå som det är ägg och socker i de andra glasen. Häll sedan i potatismjöl i glas 3 så att det blir samma nivå i alla glas. Häll sedan i bakpulver och vaniljsocker i glas 3.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt innehållet från glas 3 genom att sila eller sikta. Rör ihop smeten så att den blir slät (vispa inte). Häll över i formen och grädde i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Testa med sticka om kakan är klar.
Tag ut och låt svalna.
Glasskräm
2 dl mjölk
2 dl grädde
5 msk marsanpulver för kallrörd sås
Vispa ihop mjölk och marsanpulver. Ställ i kylen 10 minuter. Tillsätt grädde och vispa till önskad koncistens.
Övrig fyllning
5 dl grädde
1/2 tsk florsocker
1 knivsudd bakpulver
0,75 dl blåbärssylt
2 små bananer
Frukt eller bär till garnering
Vispa grädden tillsammans med florsocker och bakpulver, skiva banan och rengör frukt/bär.
Montering
Dela tårtbotten i tre delar.
Placera en tårtbottendel på ett tårtfat eller liknande. Bred ut ca 1/3 av grädden och fördela sedan bananbitarna på. Lägg på ett lager tårtbotten och tryck lätt till tårtan. Fördela blåbärssylten på bottnen och täck sedan med glasskrämen, spara ca 0,5 dl av glasskrämen. Lägg på det översta lagret tårtbotten.
Blanda resten av den vispade grädden och glasskrämen och täck tårtorna. Garnera och servera.
Hej!
Jag undrar vad det är för tyll som du använder när du spritsar blommor. 🙂
Både på denna tårta och ”den tvetydiga tårtan”. Måste även säga att du gör otroligt fina tårtor som ser såå god ut 🙂
Tack så hemskt mycket
Jag skulle rekommendera wilton’s 1m
Tack så mycket! 😀
Fin tårta! Men jag undrar, vad gör bakpulvret i fyllningen?
Det är för att man ska kunna vispa grädden lite hårdare utan att den blir smör.