Fryst cheesecake

september 14, 2015 3 av momentsbymary

sanna129Till helgens ettårskalas hade jag gjort små frysta cheesecaks i portionsformar. På grund av gäster med ett gäng allergier gjorde jag naturella cheesecaks som sedan garnerades bara lite lätt. Bredvid fanns skålar med tillbehör så att gästerna själva kunde besämma smak. Förslag på tillbehör:

– Bär av olika slag
– Frukt av olika slag
– Riven choklad
– Nutella
– Chokladsås/kolasås
– Sylt
– Minimaränger
– Nonstop eller andra små godissorter
– Grädde

Här kommer receptet för 25 små cheesecakes gjorda i muffinsformar. Jag tyckte formarna var fina men det går såklart att ta ut cheesecaken med. Tidigare har jag gjort i muffinsformplatta av silikon och då går det jättelätt att klämma ut cheesecaken med handen. De fungerade med formarna på bilderna med.
sanna114

15 portionscheesecakes
13 digestivekex
3,5 msk smält smör

2 ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker/eller lite vanilj från en stång
1,75 dl socker
100 gram Philadelphiaost
75 gram mascarpone (det går att ta 175 gr Philadelphia med)

Smula sönder digestivekexen, tex i mixer, med mortel eller banka på som sjutton när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formarna så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager. Ställ in i kylen.

Under följande moment behöver inte vispen tvättas om man gör sakerna i rätt ordning, det viktigt att börja med äggvitan då den inte stelnar om det finns fett på vispen.
Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke. Vitorna vispas till ett hårt skum.
Häll grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills det tjocknat.
Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt.

Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar. Rör försiktigt ner eventuell smaksättning och häll smeten i formarna. Ställ formarna i frysen minst tre timmar. Garnera (om du vill) och servera.