Filurens andra snabba födelsedagstårta

augusti 7, 2014 0 av momentsbymary

På eftermiddagen när Filuren fyllde år bjöd jag på en annan tårta än på förmiddagen. Även denna är en snabbfixad tårta. Bottnarna gjorde jag dagen innan men resten (fyllning och garnering) tog bara några minuter att fixa.

Bottnarna är chokladbottnar enligt tre lika delar – googla. Bottnen delades så att tårtan fick tre bottnar. Mellan bottnarna hade jag ett lager mockafyllning och hallongrädde. Mockafyllningen breds på först och över den spritsade jag ut hallongrädden. Det går såklart att breda ut den med men jag tycker att det är enklare att spritsa.

image

Inte snygg men väldigt snabb att göra och enligt gästerna mycket god

Mockafyllning
75 gram smör
1-2 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl florsocker

Smält smöret och rör därefter ner övriga ingredienser. Bred ut glasyren på understa och näst understa bottnen. Medan fyllningen svalnar och stelnar görs hallongrädden.

Hallonfyllning
2 dl fast hallonsylt – gärna lättsockrad
3 dl grädde
Eventuellt någon tsk pressad citron

Dekoration
3 dl grädde

Vispa grädden till fyllning och dekoration. Häll över hälften av den vispade grädden i en annan bunke (Om man vill vispa grädden fast men undvika att den blir ”kornig” kan man ha i en knivsudd bakpuver). Mixa eller sila sylten genom en metallsil med sked. Är sylten väldigt söt kan man ha i lite pressad citron. Blanda sylt och grädden från den ena bunken. Spritsa eller bred ut hallongrädden ovanpå mockafyllningen. Det är också gott att bara blanda lite mosade färska hallon med grädde om man har tillgång till det.
Dekorera tårtan med vispad grädde och bär eller choklad.