Citrusmarmelad med morot och vanilj
Marmelad är något som jag brukar göra till jul. Att koka egen är så mycket godare än den köpta och väldigt lätt att göra. Den här varianten är vacker guldgul och smakar syrligt och sött samtidigt. En trevlig sak att ha i kylskåpet men även en bra present i juletid. Välj helst ekologiska citrusfrukter då de andra i regel är väldigt besprutade. Tvätta frukterna väl.
Marmelad
Skalet från 1 1/2 citroner samt saften från 1/2 citron
3 apelsiner
150 gram morot (två normalstora)
4 dl vatten
5,5 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
Skala morötterna och dela på längden 1 eller 2 gånger beroende på hur bred moroten är. Skär tunna skivor.
Skala av det yttersta (färgade) skalet från citron och apelsin. Jag gjorde detta med en potatisskalare. Hacka skalet smått. Skär bort resten av skalet och kasta. Dela fruktköttet i små bitar.
Lägg fruktskal, frukt och morot i en kastrull, häll i vatten och låt koka 30 minuter. Tillsätt socker och vanilj (fröna tas ut ur stången men både frön och stång får koka med. Låt koka fem minuter, plocka sedan bort vaniljstången. Koka upp vatten med glasburkar i. Ta upp de varma burkarna och fyll med marmelad. Förslut och låt svalna innan de placeras i kylen.
Låter ju riktigt gott och ser inte så svårt ut heller 🙂 Kanske något att testa göra och ge bort i julklapp!
Förresten, hur mycket marmelad blir det? 🙂
Ja men prova! Det blir ca 4 större barnmatsburkar 😂
Tack, då vet jag 🙂
Vilket trevligt recept med vanilj i, det måste testas. Vi har marmeladskola i vår där vi gör 4 sorters marmelad. Man kommer hem med 1/2 kilo vakuumförpackad sylt. Räcker till många afternoon tea’s. Vi använder söta glasburkar som vi pyntar lite chict. Välkommen att titta in hos oss http://www.smakockarna.se