Broccoligratäng med jordärtskocka, lufttorkad skinka och keso

november 14, 2016 0 av momentsbymary

1611145

Vi är isolerade, inte i huset men från andra människor, barnen är sjuka. Jag fick laga en ”man tagar vad man haver-lunch” och den blev väldigt god eller snarare nyttig och god och mättande. Denna rätt går att äta som en huvudrätt, då föreslår jag att man satsar på en fin ugnsform som denna från Gerbera. Det är såklart trevligt med en fin form även när det rör sig om tillbehör men på något sätt upplever jag att det är viktigare när en maträtt spelar huvudrollen på bordet.

Jag kikade igenom kylskåpet och hittade lite saker som jag fixade ihop en lunch av. jag tycker att sådant är skoj, att köra på känn. Den här rätten blev så god att jag kommer göra om den många gånger.

Broccoligratäng med massa godsaker (4-6 portioner)
500 gram broccoli
200 gram jordärtskocka
100 gram lufttorkad skinka
4 ägg
250 gram keso
1 dl mjölk
30 gram parmesan
Salt
Peppar
Chiliflingor

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva jordärtskockorna. Skölj och skär broccolin. Koka dom i varsin gryta till de mjuknat, jordärtskockan behöver förmodligen några fler minuter än broccolin. Koka inte för länge så broccolin blir dassig. Skär du skinkan i mindre bitar.

Knäck äggen i en mixer och tillsätt keso, mjölk, 1/3 av parmesanen samt salt och peppar efter smak. Detta mixas till en slät smet.

Varva broccoli, jordärtskocka och skinka i en ugnsform. Häll över smeten och strö eventuellt över chiliflingor. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, gratängen är klar när smeten stelnat (stannat). När den närmat sig klar tar du ut den och strör över den sista parmesanen och grädda sedan vidare.

1611144
Innan gräddning.
1dsc_5835
Jag måste visa upp min parmesanrivare, som parmesanälskare är detta ett väldigt uppskattat redskap i köket. Just denna är en kvalitetsprodukt från Hamonoya och jag tycker att det är extra värt att satsa på kvalitet när det gäller alla skärverktyg och knivar för det gör verkligen skillnad.