Bästa drycken i förkylningstider

oktober 25, 2016 0 av momentsbymary

dryck

Hösten kommer ofta med en eller fler förkylningar och då är det bra att dricka mycket. Jag har börjat dricka citron- och ingefärsdryck igen och när jag börjar med den kan jag inte sluta. Nu gör det ju inget att jag inte kan sluta för det är en god vana. Längre ner i inlägget berättar jag om ingrediensernas goda egenskaper.

Den här drycken kan drickas både kall och varm, varm är den god att brygga te av förresten. Kall dricker jag den med is och lite gurka eller mynta. Man kan göra denna dryck sötad med honung som har många goda egenskaper. Själv tycker jag inte om honung och gillar det syrliga och osötade så för mig blir det utan honung i. Det finns många varianter på sådan här dricka, det här är ungefär hur jag brukar göra.

OBS!!! Använd ekologiska citroner, de andra har mycket gift i skalet!!!

Citron- och ingefärsdricka
(1 liter dryck eller 4 dl shots)
1 ekologisk citron
2×3 cm ingefära
(3 msk honung – valfritt)
1 liter vatten

Riv citronen så att det gula på skalet används. Det vita är väldigt bittert i smaken och bör inte användas. Skala ingefäran och riv. Lägg citronskal och ingefära i en kastrull och koka upp med vattnet. Stäng av värmen och låt dra ca 5-10 minuter. Häll genom en tesil.

Ska du dricka drycken varm värmer du den igen och tillsätter saften från citronen. Du kan nu tillsätta honungen, dock förlorar honung vissa av sina antibakteriella egenskaper när den värms över ca 40 grader.

Ska du dricka drycken kall tillsätter du citronen och honungen när drycken svalnat. Man måste inte göra så men jag tycker att det är godare i den kalla drycken om citronen inte kokats upp. Vill du att drycken ska svalna snabbare använder du bara 3 dl vatten när du kokar ingefära och citronskal och efter att det dragit klar häller du på 7 dl kallvatten.
dryck3
Använd ett bra järn som river av bara det gula och inte det vita från skalet. Det här från Hamonoya jag använder är superbra för både ingefäran och citronskalet att det dels är skarpt men inte river så djupt.

Ingefära sägs ha många goda egenskaper, däribland att det är antiseptiskt och bakteriedödande, antiinflammatoriskt och smärtstillande, men det sägs även förbättra blodcirkulationen (ger ökad värmekänsla), lindra vid reumatism och kanske det jag tänker allra mest på lindrar illamående (vid tex åksjuka och graviditet). Jag har inte koll på vad som bevisats stämma här men jag gillar smaken och vill gärna tro att det gör nytta för kroppen.

Citron sägs ha många olika nyttoområde, många liknande de ingefäran har, för mig är det framförallt en god smak. Inget är så ljuvligt som doften av nyuppskuren citron. I den här artikeln finns massa tips på vad man kan använda citron till. den kommer från Aftonbladet vilket jag kanske egentligen kan tycka är lite oseriöst men jag gillar tipsen.

Honung är inte bara en naturlig sötning, den har många bra egenskaper och de kan du läsa mer om här.
dryck2