Sommarsaft med rabarber och jordgubbar

maj 26, 2018 0 av momentsbymary

Underbart god saft serverad i vackra glas från Sagaform.

Våra rabarber är verkligen fina i år, liksom allt annat i trädgården. Jag hoppas verkligen att det får fortsätta vara så under sommaren. Idag har jag kokat saft på trädgårdens rabarber tillsammans med jordgubbar som fanns kvar i frysen. Det är så gott och somrigt med rabarber och jordgubbar ihop och varma dagar som denna är saften läskande god med sin lilla syrlighet.

Här kommer mitt recept, tänk på att mängden sockar som behövs kan variera lite beroende på ens egen smak och hur syrliga rabarbern och jordgubbarna är. Börja hellre med för lite socker och häll på mer under sista uppkokningen om det blivit för syrligt.

Det här receptet gav mig drygt 3 liter koncentrerad saft. Det är ganska mycket men det går att halvera receptet om man vill. Hur man väljer att späda den koncentrerade saften beror på smak, jag gillar den väldigt utspädd.

Rabarber- och jordgubbssaft
2 kg rabarber
1 kg jordgubbar
1 ekologisk citron
1,4 liter vatten
12 dl socker

Rengör flaskorna saften ska förvaras i. Hetta upp dom för att sterilisera.
Rengör, ansa och dela rabarber och jordgubbar. Lägg rabarber och jordgubbarna i en stor gryta tillsammans med vatten. Låt koka ca 10-15 minuter till dess att rabarbern och jordgubbarna blivit mjuka och sönderkokta. Rör inte om i onödan.
Häll genom saftsil och låt rinna av ordentligt.
Pressa citronen och koka upp saften med citron och socker. Låt koka ca 5 minuter. Stäng av plattan och ta bort eventuellt skum. Låt svalna innan saften hälls i flaskor.

Jag brukar frysa ner saften i plastflaskor och hälla över i en snygg glasflaska när jag har den i kylskåpet. Eftersom den sällan står upptinad länge använder jag inte konservering. Vill man kan man tex använda atamon, läs på flaskan hur det används.