​En lista för dig som är lite låg – och lite låga blir vi alla ibland! 

mars 28, 2017 0 av momentsbymary

Det är viktigt att påpeka att är man låg under en längre tid kan det behövas mer än tipsen i listan nedan för att bryta det jobbiga. Kanske behöver du prata med någon som är utbildad och erfaren och ibland behövs läkarhjälp då ditt mående kan bero på att saker som händer i kroppen.

1. Acceptera att du mår dåligt. Det finns någon slags tanke om att man inte ska må dåligt psykiskt, att det inte är okej att ha dåliga dagar eller veckor. Vi behöver alla släppa den tanken och låta oss må dåligt. Med det menas inte att man ska vältra sig i sin nedstämdhet men det är viktigt att kunna få känna att ”just nu mår jag inte okej”. Skuldbelägg inte dig själv för att du är deppig!

2. Låt det jobbiga komma ut. Berätta att du känner dig låg. Alla gör det ibland men många vågar inte prata om det. Att säga att ”hej, jag känner mig lite less på det mesta just i dagarna” är inget konstigt. Släpp ut det jobbiga så att det inte blir något du bär på som någon slags trist hemlighet. Det finns inget som är fel med att inte må bra, men det är lätt att tro det när man är där själv. 

3. Gör det du mår bra av i vanliga fall. Även om det kanske känns bortkastat att sova i rätt mängd, äta varierat och nyttigt, röra på sig eller ha rutiner eftersom du redan mår dåligt så är det faktiskt så att det kommer få dig att må bättre snart. Försök att hålla i de rutiner du mår bra av i vanliga fall. 

4. Var utomhus. Gå ut, rör på dig, få dagsljus och frisk luft. Kombinationen av motion, möjlighet att rensa skallen lite och ladda med dagsljus är nyttigt och ett bra sätt att jobba för att må bättre framöver. 

5. Umgås med de du gillar, var social. Att träffa vänner och familj som i vanliga fall gör en glad eller får en att må bra är kanske extra viktigt när man är nere. Det kan ta emot, det är just det deppighet många gånger handlar om, man mår dåligt och vill helst avskärma sig. Även om det tar emot hjälper det för de flesta att umgås med någon man tycker om. 

6. Se något vackert. Utmana dig själv att finna något vackert varje dag eller kanske något vackert varje förmiddag och eftermiddag. Studera det vackra, tex en blomma, solens strålar genom fönstret eller ljudet av en fågel. Ägna det vackra en stund och fokusera bara på det. Är det svårt? Öva på det mer. Stanna upp i vardagen och ge dig själv en stund att verkligen fånga det där speciella. 

7. Ta tag i det jobbiga. Mår man bra tenderar man att se de positiva sakerna omkring sig, tyvärr blir det tvärt emot när man är nere och det som i vanliga fall skulle kunna uppfattas som småproblem känns plötsligt stora och hemskt jobbiga. Istället för att fastna i tanken om att du har miljoner av jobbiga saker att ta tag i och ingen ork kan du testa följande: Gör en lista på saker du tycker är jobbiga, eller som du ser som problem. Välj sedan ut en sak i listan och försök hitta en lösning på det. Börja med något enkelt och när det är fixat så kryssar du för det och tar tag i nästa sak. Det här är en punkt som kan vara jättebra att göra ihop med någon annan för att få ett annat perspektiv på saker.

8. Försök vara positiv. Först ska du acceptera att du mår dåligt och sedan försöka tänka positivt, går det ihop? Ja, testa. Det kan kännas svårt och jobbigt att tänka positivt när allt är grått och trist eller faktiskt nästan nattsvart. Det kan upplevas som provocerande att få uppmaningen att man ska tänka positivt eftersom det är just det man har problem med. Vad det positiva tänkandet framförallt handlar om är att påminnas om det som i vanliga fall är värdefulla saker i livet. Det handlar om att ta tillvara på de stunder man mår bättre, för hur du mår under dagen kan variera. När de bättre stunderna kommer, ta tillvara på dem och påminn dig om saker som är bra i ditt liv. 

9. Gör något du tycker om. Satsa på dig själv. Gör sådant du tycker om. Ägna dig åt sådant som gör att du kan må bättre en stund. Det kan vara en bra tid att testa den där aktiviteten du funderat över eller skaffa en hobby du inte haft innan. 

10. Påminn dig om att du inte behöver ha allt. I situationer när man mår lite sämre är det lätt att tro att man behöver nå väldigt långt för att bli lycklig. Egentligen är det inte så, de allra flesta har ju det ”normalt” men är lyckliga ändå. Lycka sitter inte i att vara bäst på något, rik, vackrast osv, men i lägen av nedstämdhet kan det vara just det man tror. Försök att landa i tanken att du inte behöver nå till toppen av allt för att vara lycklig.


Ibland mår man sämre, ibland bättre, det finns inget konstigt med det. Om det är en särskild sak som orsakat att man mår sämre kan det vara bra att prata med någon professionell om det. Detsamma gäller den som mått dåligt under en längre tid.