Utflyktstips Karlstad – Göteborgsudden

september 23, 2017 2 av momentsbymary


Göteborgsudden i västra delen av Karlstad är ett bra ställe för utflykter med barnen. Jag hittade dit första gången när jag var ute och orienterade. Den gången sprang jag hela vägen ut på Göteborgsudden och blickade ut mot Vänern i solnedgång, det var självklart omöjligt att bli annat än förälskad. Numera har jag gångavstånd dit och det har blivit en självklar plats att besöka ofta.

Man tar sig till Göteborgsudden genom att svänga mot Zakrisdal från Ullebergsleden. Efter tennisbanorna, innan förskolan på vänster sida svänger man till vänster. Det finns en pil mot Göteborgsudden. Efter det är det grusväg ca 1 kilometer längs strandängarna innan parkeringen där det även finns ett utedass.

Vandringsleden ut till udden är bred och platt och ca 700 meter lång. Det fungerar fint att ha barnvagn med och jag har under mina promenader, löprundor och cykelturer träffat på personer både med rullator och rullstol. Den sista biten ut på den yttersta udden är det  en fin spång som barnen tycker extra mycket om att gå på. Direkt efter spången finns några bord, grillplats, soptunna och här lägger kommunen ut ved. Det är ett fint ställe att grilla och samtidigt gå ner till vattnet och plaska lite.

Längre ut på udden är det toppen för vuxna att bada med flata klippor och hällar. Utsikten är magnifik och det är väl värt att promenera runt ön vilket bara tar några minuter. Det finns lämningar hela vägen från parkeringen ut på ön efter de sommarstugor som fanns fram tills dess att ammunitionsfabriken köpte ut stugägarna. Man ville ha ett visst säkerhetsavstånd till privata bostäder. Idag finns grunderna kvar och en och annan jordkällare.

Göteborgsudden är en fin utflyktsplats året om. Vi tycker jättemycket om den sommar som vinter. Testa du med!