Ugnsvarma rödbetor med getost och kärlek

oktober 11, 2017 0 av momentsbymary


Rödbetor, den här årstiden ligger de i grönsaksdisken färska, vackra och till ett bra pris. Rödbetor är gott, billigt och nyttigt. Här kommer ett recept på en riktigt god förrätt, kvällstugg eller annan mindre måltid. Jag kallar den rödbetor i ugn med mycket kärlek. Jag fick inspiration från två av produkterna (en nötmix och en fin svartpeppar) ur den nya Smakboxen Balans sedan improviserade jag ihop ett enkelt recept och det blev kanonbra.

Recept ugnsvarma rödbetor, 2 personer
6 rödbetor, ca 6 cm i diameter
1 msk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk olivolja
2 msk flytande svensk honung
1 krm salt
Chiliflakes efter smak (kan uteslutas)
Svartpeppar
60 gram getost
Nötmix (jag har använt Nutsal saladmix)

Sätt ungen på 200 grader.
Skala rödbetorna och skär klyftor. Olja en ugnsform.
Blanda balsamvinäger, soya, olja och honung i en bunke. Rör ner salt och eventuellt chiliflakes.
Häll över rödbetorna och rör om så att de får vätska på hela sig.
Lägg över rödbetorna på den smorda formen men se till att den överblivna vätskan är kvar i bunken.
Ställ in rödbetorna i ugnen, de bör bli klara på ca 40 minuter.
Värm vätskan som blivit över i en kastrull och låt den försiktigt koka ner till dess den blir lätt seg. Ta av från värmen. Den kan behövas värmas igen lite inför servering för att mjukna till något igen.

Ta ut rödbetorna ur ugnen när de mjuknat, låt dom svalna något innan de läggs på fat tillsammans med getosten. Strö över nötmix och ringla över vätskan från kastrullen. Avrunda med nymald svartpeppar. Ät och njut av höstens goda smaker!