Tårta till namngivning

maj 25, 2015 0 av momentsbymary

edtårta5
Här kommer receptet på tårtan jag gjorde i helgen. Den har citronbottnar, en syrlig hallonmousse och ett lager med vit choklad och blåbär.

Botten (tre lika delar, 25 cm anslag)
7 ägg
Socker
Potatismjöl
Vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av en citron

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ fram 3 glas. Klä en form med bakplåtspapper.
Knäck äggen och häll i ett glas.
Fyll nästa glas lika högt upp som äggen med socker.
Fyll det tredje glaset en tredjedel så högt som ägg och socker med potatismjöl. Häll sedan på vetemjöl till nivån som är i glaset med ägg och glaset med socker. Det ska nu vara 3 glas lika högt fyllda med ingridienser. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker i mjölglaset.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölblandningen och rör slätt. Häll över i formen och grädda ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Ställ att svalna.

Hallonmousse
Den här hallonmoussen är härligt syrlig. Den innehåller philadelphiaost men det är inte så stora mängder att den får en karakteristiska philidelphiasmak som i vissa frostings utan snarare ger osten moussen en fylligare smak.

300 gram hallon (färska eller frysta)
1,5 dl florsocker
3 gelatinblad
100 gram philadelphiaost
2,5 dl grädde

Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter. Lägg gelatinet i kallt vatten.
Sila hallonen för att få bort kärnor. Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen. Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker. Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den. Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden. Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp.

Vit chokladmousse
150 gram vit choklad
3/4 gelatinblad
4 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter. Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Jag skulle säga att det bästa är om den är lite lösare än vad man i vanliga fall har när man serverar vispad grädde (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet. Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar) låt stelna i kylen några timmar.

Till detta lager hade jag även
1 dl blåbärssylt

Tårtan spacklades med marängsmörkräm enligt detta recept.
edtårta7

Montering
Dela bottnen i tre. Bred ut hallonmoussen på det understa lagret botten, lägg på nästa botten och pressa lätt så att det inte bildas luftfickor mellan botten och mousse. Bred ut blåbärssylten och sedan den vita chokladmoussen, lägg på det sista lagret botten och pressa lätt. Låt gärna tårtan stå till sig några timmar, jag hade inte riktigt tid med det.
edtårta2 Nu är tårtan klar att spacklas och garneras. Jag använde sugarpaste och behövde då spackla den med smörkräm för att inte sugarpasten ska smälta mot mousserna. Denna tårta är annars väldigt god att täcka med grädde och lite färska frukter eller bär.