Svampmjöl

september 13, 2017 0 av momentsbymary

Svampmjöl är toppen att ha som grund i en svampsoppa eller svampsås. Att göra en bottenredning med fett och vetemjöl samt lite svampmjöl och sedan vispa ner buljong och kanske lite grädde är ett bra sätt att få fram en bra soppbas som sedan blir perfekt med lite kryddning.

Svampmjöl görs av torkad svamp som mixas och varje tesked motsvarar väldigt mycket svamp. Just nu är det fina tider för att plocka svamp och att torka och mixa den gör att du inte behöver ha stort utrymme att förvara den och hållbarheten blir lång.

Svamp torkas bäst i tork, de kostar inte många kronor på tex Jula och är användbara på flera sätt. Jag torkar bland annat frukt, örter och svamp men det finns annat man kan torka med. Har man ingen tork kan man torka i ugn på en mycket låg temp (helst under 50 grader).

Passa på att ta vara på det naturen bjuder, vill du inte torka svampen så förväll den och frys ner i lagom stora mängder. En kantarellpaj i februari är inte helt fel eller kanske svampsås till nyårsmiddagen. Plocka och njut, ta vara på hösten!