Svalbard – ett faktainlägg

september 22, 2016 0 av momentsbymary

Idag är det exakt två veckor kvar till vi reser till Svalbard och jag har tänkt att fram till dess publicera några inlägg inför resan. Det här inlägget kommer handla om platsen. Vad är egentligen Svalbard? Vad gör denna plats så speciell? Jag kan redan nu berätta att Svalbard är något alldeles extra så sluta inte läs.

Svalbard är en norsk ögrupp, jaha Norge, det kanske inte låter så spännande men denna ögrupp ligger långt ifrån fastlandet i Arktis. Tittar man på en karta verkar det inte helt självklart att ögruppen skulle tillhöra Norge, det är snarare en plats helt för sig självt långt upp i norr. På samma sätt som att ögruppen ligger långt från fastlandet så skiljer sig livet på Svalbard åt från det i Norge. Bland annat får männiksor från traktens stater fritt bedriva näringsverksamhet, jakt och fiske i Svalbard. Man skulle kunna säga såhär, kan du försörja dig får du bo på Svalbard men däremot finns inget socialbidrag eller liknande. Det finns inte möjlighet att föda barn på Svalbard utan det måste ske på fastlandet. All form av militär verksamhet är strängt förbjuden i området.

Schengenavtalet gäller inte Svalbard och därför krävs pass för alla ditflygande resenärer. Ja man flyger till Svalbard om man inte vill åka båt under väldigt lång tid. Gruvdriften var tidigare stor på Svalbard och även sveriga hade gruva där. Numera är det bara Ryssland som har gruvdrift igång. Idag finns däremot mycket forskare och stundenter.

Svalbards huvudort heter Longyearbyen och mitt i de mest centrala delarna är det enda stället man får röra sig obeväpnad, på resterande del av Svalbard måtes antingen du själv eller någon du är i sällskap med bära vapen. Anledninge till detta är att det på Svalbard finns isbjörn. Hur många isbjörnar som finns vet man egentligen inte. Det sägt att det finns ca 6000 men att man bara uppger 3000 för att inte riskera att jakt införs eller av andra orsaker. Så vi kan väl säga såhär, 6000 isbjörnar och knappt 3000 människor, det där geväret är alltså befogat.

Svalbard har en storslagen natur med sitt nordliga läge. Här är somrarna ljusa dygnet runt och vintrarna mörka dygnet runt i flera månader. Tänk er att solen går ner en dag och kommer inte upp igen på flera månader, det verkar läskigt tycker jag men nästan lika läskigt tycker jag att det måste vara när den inte försvinner på flera månader heller. När vi åker dit är det dag och natt och det känns bra.

Ja, Svalbard är annurlunda och här kommer några av sakerna där de nordligaste finns just på Svalbard:
Stad
Sjukhus
Skola
Bio
Kyrka
Bank
Tidning
Post
Flygplats med reguljärflyg
Hotell med fullservice
Öltillverkare