Sööa – utflyktstips på Vänern

september 17, 2017 0 av momentsbymary

Mitten av september kan vara alldeles underbart vackert och just igår var det en sådan dag. Solen sken, det var vindstilla och varmt vilket fick oss att ge oss ut på sjön. Vi styrde mot Sööa, en ö i Hammarö kommun där en kommuns badstrand finns. Det tar inte lång tid att ta sig från Sööa från där vi har vår båt, ändå har vi aldrig varit där. Det är märkligt.

Vi möttes av en fin sandstrand, bryggor att lägga till vid och barnen sprang genast iväg på upptäcktsfärd. Vattnet lockade och dom små badade och plaskade i säkert en timme innan vi begav oss upp tallskogen på promenad. Det var en sån där promenad där varje steg gör en starkare. Skogen var öppen och ljus med en fin stig som ledde oss till andra sidan ön. Barrskogen övergick i lövskog och sedan möttes vi av Vänern och de stora vidderna. Här fanns en liten sandstrand och sedan massor av stenar att hoppa på längs vattenbrynet.

Det var inte långt att ta sig från ena till andra sidan ön. Barnen hade inga problem att gå den biten själva…. eller snarare springa. Vägen tillbaka gick lite långsammare, då var vi tvungna att stanna och äta blåbär varannan meter nämligen. Vi har en liten tjej som verkligen älskar skogens bär.

Vägen hem blev aningen mer spännande än beräknat eftersom båtens styrning slutate fungera direkt efter avförd från ön. Vi löste det även om vi kom hem lite senare än tänkt. Det var tur vi hade våra Tuxerfleectröjor med oss.

Sööa är en plats vi kommer återvända till, ett alldeles lagom utflyktsställe inte allt för långt bort. Vill man kan man sommartid ta badbåten till ön. Sträderna är fina, grunda men inte långgrunda, det finns gott om plats att lägga till med båt, fina dass och vacker natur att uppleva.