Tips på sommaraktiviteter för familjen

juli 11, 2016 2 av momentsbymary

1506209
Sommar, semester och dagar att fylla med aktivitet. Om en vecka börjar semestern hos oss men jag vet att många redan är mitt uppe i sin. Här kommer ett inlägg med tips på vad man kan hitta på. Många av sakerna rör Karlstadsområdet eller Värmland men jag skulle gissa att det mesta finns på andra platser med.

Besök en strand. Jag vet, det gör man ändå på sommaren men prova att göra det på ett nytt sätt. Ta tillfället i akt att hitta nya stränder eller ta dig till stranden på ett nytt sätt, kanske genom att cykla, vandra eller ta tåget. Gör det till ett äventyr där målet är att komma till stranden, bada, busa och ät något gott.

Gå på en spännande utflykt i naturen. Barn kräver oftast inte så invecklade saker. Säg att ni letar efter något så blir det ett äventyr, det kan vara svamp, bär eller kanske en överraskning som någon gömt i förväg eller gömmer under tiden dom letar. Ge i så fall ledtrådar och gör det till en skattjakt. Men vad gömmer man i överraskningen då? Russin, kakor eller kanske såpbubblor, saker som barnen gillar. När skatten är funnen kan vi dela på den och fika på en vacker plats.

Klättra upp i ett fågeltorn. Barnen kanske inte är så intresserade av fåglarna, men hur spännande är det inte att stå uppe i tornet och speja ut på världen. Ofta är det ju en liten bit att gå för att komma upp, det blir också ett äventyr. Tips på torn i Karlstadtrakten är Knappstadviken, Mariebergsskogen, Djupdalen, Kroppkärrssjön och Hammarö sydspets. Det finns många fler, googla på.

Upptäck ett naturreservat eller en vandringsled. Det finns många fina vandringsleder, vissa är tillgänglighetsanpassade vilket betyder att du kommer fram även med barnvagn. Info finns oftast på nätet och turistinformationen brukar ha kartor. Här hittar du Karlstads, men kolla även i dina kranskommuner, de kan bjuda på oväntade utflyktsmål.

Häng i en parklek. I Karlstad finns fyra parklekar, vi har mest hängt i de på Våxnäs och Orrholmen. Vi har även varit i Stockholm och testat det.

Prova en ny lekpark. Att variera sig kan vara bra och många lekparker känner man inte till om man inte bor precis bredvid den. I Karlstad finns 138 lekplatser och du finner alla här. Ta en promenad, cykeln, bussen eller bilen och testa en ny.

Bestig ett berg. Känner du till en kulle eller en annan högt belägen plats? Ta med barnen och bestig berget. Passa på att ta dig upp för den där låååånga pulkabacken även på sommaren och njut av utsikten. I Karlstad skulle jag verkligen slå ett slag för utsikten från Bryngfjordsbackens topp och i Kil från slalombacken där. Det är inga farliga ställen att klättra på och utsikten är fantastisk.

Sporta mera. Ja men passar det inte extra bra på sommaren att testa olika utomhussporter. Dra ihop ett gäng och spela fotboll, ta med barnen när du själv tränar eller låt dom själv komma med förslag på vad dom vill testa.

Sätt upp ett tält. Att montera ett tält kan vara en kul grej ihop och även om ni inte tänker er en avancerad camping någonstans i Sverige kan det vara kul att leka i tältet, kanske äta där och om ni törs…. sova en natt i er egen trädgård.

Åk båt. Har du ingen egen båt? Har ingen du känner båt? Tur att det finns arrangerade båtturer. I Karlstad har vi ju båtbussen, båtar som går som bussar men det finns även flera bolag som kör olika turer på Vänern. Båtturerna i Kristinehamn skulle jag även vilja slå ett slag för.

Upptäck en ny stad. Ta en utflykt till en annan ort. Jag och barnen tar ibland tåget till en närliggande ort. det blir som ett äventyr för dom trots att det bara är en kort resa. Kanske besöker vi ett fik eller så går vi och letar upp en lekpark. Att åka bort och se nya saker kan ju faktiskt göras över en dag.

Leta stolpar. Jag pratar om Friska Karlstad, stolparna som står utställda hela sommaren och alla kan leta efter med hjälp av karta (och kompass om man vill). En spännande jakt för barnen, bra motion för hela familjen.

Meta. Ja men det hör väl ändå sommaren till att sitta på en häll eller brygga och titta på ett guppande flöte. Själv är jag inte det minsta intresserad av att plocka en fisk av kroken så det kan vara så att jag kör utan krok och bara matar lite med deg. Att sitta där och äta en macka och drick en kopp kaffe räcker ju.

Gå på museum. Ibland när det regnar kan det vara skönt att vara inne. Testa ett museum. Denna sommar har Värmlands museum en utställning som passar extra bra för barnen, nämligen Inger och Lasse Sandberg, de som skapade Laban, Tummen och annat skoj. Brigadmuseet är ett annat museum som barnen kan gilla på grund av sakerna som finns där. Värmlands museum brukar ha olika aktiviteter för barn bland annat skaparverkstad, kolla gärna in deras sida.

Glöm inte biblioteket. Böcker, böcker men ofta även annat kul att göra. Vissa bibliotek arrangerar speciella aktiviteter för barn, många harlekhörnor, myshörnor, spelbord och annat kul.

Pyssla. När ni under vackra dagarna är ute och upptäcker världen omkring er är det smart att samtidigt spara på skatter. Det kan vara kottar, stenar snäckskal mm. När sedan de regniga dagarna kommer kan dessa skatter användas till att skapa roliga föremål. På nätet finns mängder av idéer om olika pyssel om själv känner att du inte riktigt kommer på något själv.

Platser jag vill rekommendera
Mariebergsskogen, jag älskar Mariebergsskogen, framförallt regniga dagar av någon anledning. Bor man i Karlstad känner man till den men gör man inte det är det en stadspark med lekplatser, badstrand, ett turtåg som går sommartid, minigolf, klapphage och vacker skogsmiljö med gamla byggnader. Här finns även vandringsleder med spångar och ett fint fågeltorn.

Rottneros park. Rottneros ligger strax innan Sunne om man kommer från karlstadhållet och är en underbar och vacker park för den trädgårdsintresserade men är också en otroligt fin plats för barn. Förutom trädgårdarna finns mycket fina och fantasifulla lekplatser där barn kan leka i timtals. Vi kommer åka dit minst en gång i sommar.

Hammarö sydspets. Här kan du vandra i vacker vänernatur, gå på klipporna, klättra upp i fågeltorn, kolla in den fina fyren, grilla eller bara ligga och lata dig på någon solvarm häll.

Vattentornet på Kronoparken har öppet till 30:e juli. Åk dit och gå alla trappstegen upp. Utsikten är fantastisk. Nere på marknivå finns även aktiviteter för barnen.

15062019