Smulpaj med rabarber, jordgubbar och mandel

juli 6, 2016 0 av momentsbymary

16070619

Igår bakande jag en smulpaj på jordgubbarna vi plockade i tisdags, rabarber från trädgården och dessutom tillsatte jag mandel då tänkte att det kunde ge ett intressant tuggmotstånd och en förhöjd smak. Jag älskar smulpaj och tyckte att denna blev riktigt bra.

Smulpaj recept (6 pers)
200 gram rabarber
400 gram jordgubbar
0,5 dl mandel
2 msk socker
2 tsk majsena majsstärkelse

150 gram smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk sirap
1,5 tsk vaniljsocker

Rensa och skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar (se till att just rabarbern är i små bitar då den tar längre tid att mjukna). Hacka mandeln (ganska grovt). Blanda rabarber och jordgubbar med 2 msk socker. Låt stå under tiden du gör smuldegen.

Blanda smör, socker, sirap och vaniljsocker till det blir en fin smulig deg. Blir den för kladdig, tillför lite extra mjöl, blir den för torr, tillför lite smör.

Om bären saftat ur sig mycket kan man ta ur lite av saften för att undvika en rinnig paj. Rör i majsstärkelsen i bärblandningen. Häll bärblandningen i en ungssäker form, häll över mandel och ovanpå det smulorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader till dess att smulorna fått en fin gyllene färg (ca 25 minuter)

Låt svalna något och servera med vaniljsås eller vaniljglass.
16070616 16070615