Skördetid – grönt är skönt

juni 13, 2017 0 av momentsbymary


Ett tydligt sommartecken är att det växer för fullt i trädgården. Redan nu tidigt på året finns saker att skörda. I kryddträdgården har de växter som överlevt vintern tagit sig rejält och ikväll var det hög tid att plocka av oreganon innan den tog över helt. Oregano använder vi mycket så den kommer förmodligen gå åt men jag kan tänka mig att nästa gång vi plockar av kommer jag torka den för att ha som ”ge-bortkrydda” i fina burkar. Sådana presenter brukar vara uppskattade.

Grönkål finns det också gott om. Den kommer egentligen från min mamma och har sedan växt i kruka på vår uteplats. Det är alltså en växt man kan ha även om man inte har en trädgård utan balkong eller altan. Av grönkålen jag plockade ikväll blev det chips efter detta recept:

Grönkålschips
Ställ ugnen på 150 grader
Beräkna hur mycket grönkål du behöver för en plåt, i min ugn blir tre stora blad ganska så lagom. Receptet blir ungefär såhär för en plåt:

3 stora blad grönkål
1 msk olivolja
salt
ev krydda (tex chiliflingor eller vitlökspulver)

Tvätta grönkålen och torka ordentligt. Skär bort den hårda mittstjälken och dela bladet i mindre bitar.
Lägg bitarna i en bunke, ringla över olivoljan och massera in den i bladen så de är täckta med olja, fyll på med lite mer om det behövs. Strö over salt eller flingsalt och eventuell krydda. Tänk på att det behövs lite av salt och kryddor, bladen kommer bli fjäderlätta när de är färdiga.

Lägg bladen utspridda på en plåt och grädda i mitten/undre delen av ugnen ca 12-17 minuter, håll koll, bladen ska bli krispiga men inte bruna. Låt svalna och njut!!!