Semester i Sälen – del 1

augusti 2, 2016 0 av momentsbymary

16080111
Jag tänkte skriva och berätta lite om de första dagarna här i Sälen. Vi åker hit varje sommar och älskar det men egentligen tycker jag allra bäst om Sälen på hösten. Det är något alldeles speciellt med den här platsen där jag vandra, cyklat, orienterat och bilat omkring så intensivt när vi varit här att det känns som jag har koll på de flesta platser. Det finns ingen plats där jag är så lugn i själen och energisk i kroppen som här i Sälen. Här finns alltid något att göra.

Vi kom hit sent på söndag eftermiddag. Det är som en magisk gräns vid rondellen nere i Sälen by, när vi kör ur den och upp mot Nya Fjällvägen infinner sig alltid ett pirr, en glädje, förväntan och en känsla av att komma hem. Stugan vi bor i nu är ny, ljus och alldeles perfekt för oss. Barnen upptäckte och lekte medan vi packade upp och sedan gav vi oss ner till Lindvallen för matinköp och en promenad. Den där första kvällen handlar för mig mest om att komma in i Sälenstämning och planera för de kommande dagarna.

När vi vaknade på måndag morgon var det inte med känslan ”jag vill få sova en stund till” istället var jag fylld av energi och ville bara ut och hitta på något. Efter frukost packade vi ihop oss och gav oss till Högfjället och starten av Kungsleden för att gå till Östfjällsstugan. Vi hade bestämt oss för att denna dag ta med vagnen på fjället och då är det promenaden till Östfjällsstugan fram och tillbaka som fungerar. Barnen gick när de ville och åkte vagn när de ville. Vi stannande längs vägen, plockade bär, byggde stentorn och tittade på olika spännande saker.
1608013
1608015 1608017 1608018
Vid Östfjällsstugan letade vi rätt på en strand vid den lilla fjällsjön där barnen lekte medan jag lagade mat. Det kurrade i magarna och Makaroner med köttbullar slank ner snabbt. Barnen blev nog lite trötta efter maten för de ville sitta i vagnen hela vägen tillbaka och lillan sov till och med middag.
1608019 16080110 1608016
Det var bra att lillan redan sovit för då behövde vi bara slinka förbi stugan och byta kläder, sedan gav vi oss av till Hundfjället. Vid hundfjället lekte barnen i lekparken och slängde sten i bäcken. Vi var där till barnen började visa tecken på att vilja sova.

Efter barnens läggdags gav jag mig ut på fjället. Jag hade med mig te och smörgås som jag åt nästan vid Apotekarens stuga. Jag satt precis där för fyra år sedan och åt smörgås och drack te med ett litet frö i magen och funderade på hur många år det skulle dröja innan jag fullt ut skulle få njuta av Sälen på det sätt jag gjorde då, helt utifrån min och min mans önskemål. När jag satt där detta år insåg jag att det kommer dröja, vi är styrda av barnen men det mesta är ju ändå härligt att göra, just för att vi gör det här. Ibland kan man dock få stunder ifred och de är otroligt mycket värda. Efter två och en halv timme på fjället återvände jag till stugan med mig hade jag lite hjortron jag träffat på på vägen som jag tänkte skulle kunna bli god sylt att äta till våfflor under vår vistelse här. Jag bastade och satte mig och läste innan jag somnade gott i min säng.
16080112
Idag vaknade jag på samma sätt, ivrig att komma upp och se vad dagen hade att erbjuda. Vi åkte ner till Sälen by efter frukosten, gick på Bullans med de underbara bakverken, besökte biblioteket, handlade lite mat och sedan körde vi tillbaka till stugan. Den här stugan ligger fantastiskt med en underbar gård där fjällblommorna blommar för fullt och en liten bäck rinner förbi. Barnen lekte där ute medan deras pappa tränade och jag lagade mat. Två hungriga och leriga barn kom in och åt massa kyckling, ris och kurrimagensås. Jag måste varit trött för jag somnade precis som lillan efter maten.

Även denna eftermiddag åkte vi bort till Hundfjället. Vi hade lova barnen ett besök i Trollskogen. Jag hade faktiskt inte vågat hoppas att de skulle imponeras särskilt mycket av trollen men barnen tyckte att det var jättekul. Solen har skinit hela tiden vi varit här nästan men ganska långt in på promenaden upp för fjället kom en riktig skur, otroligt nog var vi precis vid en värmestuga då och gick in och vilade medan regnet och haglet öste ner. Vi klarade oss torra genom promenaden och avslutade besöket med cykling och lek i lekparken.
1608024 1608021 1608022 1608023
Nu på kvällen har jag sprungit längs med Sälfjällstangen upp till toppen och ner igen, bastat och nu sitter jag i soffan och slöar. Jag känner mig så otroligt glad över att vi är här och att vi fortfarande har flera dagar kvar. Jag hoppas att vi får fortsatt underbara dagar och att tiden inte går allt för fort.