Påfyllning i skafferiet – sommarens lyx

juli 14, 2017 0 av momentsbymary

I trädgården mognar bär och frukter. Barnen är överförtjusta och går gärna omkring mellan buskar och planteringar för att smaka på sött och syrligt. Det känns som en enorm lyx att kunna erbjuda dem detta och lika lyxigt är det för mig att kunna plocka kryddor och örter direkt från rabatten.

Grönkålen växer, tomaterna mognar, hallonhäcken bjuder på nya mogna bär varje dag. Det ger mig en känsla av rikedom, rikedom och verklighet. Det här är verkligt, det är på riktigt. Det som kommer ur min egen jord påminner mig om värdena i livet.

Trädgårdens skörd hamnar allt som oftast direkt i munnen på oss. Barnen är snabba att plundra buskar och rabatter men vissa sker torkas eller fryses ned för att ätas under resterande del av året. Oregano och timjan, kryddorna vi använder mest av finns det nu en årsförbrukning av i våra skåp och det känns så rätt.

Torkan har dessvärre gjort att det inte grönskar och gror som det kunnat göra. Jag har ändå stora förhoppningar om att kunna fylla frysbox och skafferi på ett sätt jag inte riktigt fått till tidigare. Numera kokas buljong och fonder när det serverats kött eller fågel med ben. Dessa sparas för framtiden i frysboxen. Köttlådor köpes in direkt från producent och väljs med största omsorg. Ska det ätas kött ska det vara bra kött, snällt kött. Hellre dyrare kött som är bra och mer sällan. Vi har varit medvetna gällande livsmedel tidigare men nu kommer jag ta det ett steg längre. Att det sker just nu beror framförallt på att barnen blivit äldre och jag har lite mer energi.

Med doften av oregano som ligger på tork sitter jag nu i köket och planerar för kommande period. Vad ska vi fylla vårt skafferi med för att få ett bra upplägg för vardagen under resten av året.