Womsabloggare mot näthat

oktober 8, 2017 2 av momentsbymary


Det här inlägget är ett sådant jag önskar att jag inte behövde skriva, att vi år 2017 inte behövde lyfta ämnet näthat ännu en gång. Eftersom det finns där ständigt kan vi inte blunda, det går inte att acceptera hur människor blir behandlade. Personer blir kränkta, hatade, hånade, trakasserade, hotade och allmänt nedvärderade på nätet. Det sker direkt mot personen på dennes egna plattformar men det sker även på andras. Det rör sig om privatpersoner och offentliga som utsätt, om unga och gamla, med enstaka kommentarer eller ständigt pågående trakasserier. Det är personer de känner, är bekanta med eller aldrig någonsin har träffat. Oavsett hur det går till är det inte acceptabelt, ingen ska behöva bli kränkt, hånad, trakasserad eller hotad vare sig utanför eller på nätet. Vi måste sätta stopp!

Jag fick frågan nyligen i en direktsänd radiointervju om vad jag tror ligger bakom ett beteende av sådant här slag. Eftersom programmet inte var många timmar långt hade jag inte möjlighet att svara på ett vettigt sätt för det finns såklart många förklaringar. Vad jag däremot vet är att vi måste jobba med attityder på nätet, att prata om vad som är ett rimligt klimat. Det kan röra sig om hur man inom grupper av bekanta uttalar sig om varandra eller andra, hur man på offentliga sidor kommenterar eller låter det kommenteras. Allt för många gånger har jag sett kränkningar, hot och hat mot offentliga personer med den så kallade ursäkten ”lite får man stå ut med som offentlig person”. Vilket skitsnack! Visst är det så att man kan uppleva annat än bara positiva känslor gentemot någon men är du en sådan som skriver sådana saker så säger jag – låt de tankarna stanna i ditt huvud, du måste inte kommentera. Vad i hela världen ger det dig att skriva något negativt om någon annan? Mår du bra av att möta gemenskapen i ett hat mot någon annan? I så fall borde du fundera på hur du ska ta tag i ditt eget liv för att ordna upp det så att du står ut med dig själv såpass mycket att du inte behöver vältra hat över andra.

De allra flesta som läser här behöver inte ta till sig texten ovan. Det är ändå så att de allra flesta beter sig vettigt eller till och med exemplariskt på nätet. Självklart ligger skulden till det dåliga klimatet på nätet hos hatarna men även om du är en person som inte sprider hat på nätet kan du vara med och påverka klimatet. Du kan fortsätta föregå med ett gott exempel, du kan sätta ned foten när du tycker någon gör ett övertramp. Det är så att du genom att sprida kärlek och ta avstånd från näthat är med och påverkar klimatet på internet. Mot näthat – för nätkärlek!

 PS! Har du blivit utsatt för näthat? Har du blivit hotad på nätet? Glöm inte att sådant som händer på nätet kan vara ett brott. Kontakta polisen, våga anmäla, läs mer här.

Är du barn eller ung eller kommer i kontakt med barn och unga som far illa på nätet? Kolla in Rädda barnens sida, Friends sida, eller hos BRIS.

Surfalugnt och No hate är bra sidor för den som jobbar med unga. 

Hos Brottsförebyggande rådet kan du läsa mer om näthat.