Morotskaka

november 23, 2014 2 av momentsbymary

image

Till dopet bakade jag en morotskaka med luftig frosting. Jag gillade den verkligen. Den är saftig, kryddig och samtidigt fluffig. En bra kombination.
image

Morotskaka
3 ägg
3 dl socker
300 gram finriven morot
2,5 dl neutralt smakande olja
2,5 msk clementinjuice
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form.
Visp ihop ägg och socker och tillsätt olja, riven morot samt clementinjuce. Vispa ihop smeten.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Vispa lätt och häll sedan över i formen.
Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter beroende på formens storlek. Testa med sticka om kakan är klar.

Luftig frosting
200 gram philadelphiaost
100 gram mjukt smör
2 tsk citronsaft
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
1 knivsudd bakpulver

Vispa ihop grädde och bakpulver så att den blir fast. Rör samman övriga ingredienser till en jämn smet. Blanda grädde med smeten och vispa ihop snabbt. Spritsa eller bred på kakan.

På min kaka har jag tvåfärgade rosor. Denna frosting är tyvärr inte riktigt tjock nog för att det ska bli sådär perfekt som man önskar.

Tvåfärgade rosor är enklare att göra än man tror:

Använd en tyll med stjärnform med långa spetsiga armar.

1. Färga en mindre del av frostingen
2. Häll i den färgade frostingen i spritspåsen och klämma runt den så att den kladdar fast i påsen och täcker den.
3. Öppna upp påsen och fyll den med den ofärgade frostingen. Se till att den färgade frostingen inte råkar bli bortsskrapad från ”väggarna” på påsen.
4. Spritsa ut en provklick. Det första som kommer ut brukar vara enfärgat.

Rosor får man genom att spritsa inifrån runt runt, som en utåtgående spiral.