Kyckling med kärlek – matlagning för själen

juni 25, 2017 0 av momentsbymary


Matlagning i vardagen kan lätt blir ett stressande måste som kväver både inspirationen och glädjen i köket. När tiden finns och lusten så brukar jag njuta av att testa, experimentera och laga mat på känsla. Jag är ingen receptföljare, jag vill styra processen efter eget huvud. Det bästa jag vet är riktigt bra råvaror, de ger inspiration och gör matlagningen lustfylld.

Idag var en sådan dag då jag njöt i köket på ett sätt som är riktig själavård. Barnen hade önskat sig kyckling och jag hade fått tag på en fin ekologisk kyckling som tillsammans med en ekologiskt citron, närodlad schalottenlök och timjan från trädgården fick spela huvudrollerna i dagens matlagning.

Redan tidigt i förmiddags stod jag redo i köket. Jag blandande smör med timjan, citronzest, ett par pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Örtsmöret smorde jag in kycklingen i, försökte få in det under skinnet och en klick fick även vara inne i kycklingen innan jag knöt ihop benen. Jag skar bort det vita skalet från citronen och skivade fruktköttet samt skivade schalottenlöken. Citron och lök lades i botten av en ungsform, ovanpå lade jag kycklingen. Ett par deciliter vatten blandades med lite soja, en gnutta honung, salt och peppar. Detta hälldes i formen och sedan fick kycklingen stå långt ner i ugnen på 200 grader under en bit aluminiumfolie. Det var en tvåkiloskyckling så den behövde lång tid på sig. Jag vände den varje halvtimme och när den stått i två och en halv timme fick den stekas en halvtimme på vardera sida utan folien på. Kycklingen blev gyllenbrun och doftade ljuvligt.

Skyn blev perfekt. Efter att ha separerat bort fettet på toppen reddes den av och med lite grädde i blev den en underbar sås. Köttet plockades av och kycklingskrovet och skinnet bryntes ihop med lök och morot för att sedan kokas under några timmar till en smakrik fond. Den kommer jag frysa ner i portionsförpackningar, perfekta att plocka fram vid matlagning.

Idag har matlagningen varit en glädje, lustfylld och avslappnande. Jag hoppas att det kommer kännas så ofta framöver. Med årstiden som är nu då tillgången på riktigt fina råvaror är stor finns alla chanser till matlagning för själen.